Pericol pe piata din Romania! Banii falsi in crestere! Care este bancnota cel mai des falsificata? Iata ce spun expertii BNR!

Author: Ana Filip
Actualizat: 26 iul 2022, 23:00
Autoritatile au descoperit mai multi bani falsi pe piata din Romania in 2020
Sursa: unsplash.com

Din ce in ce mai multi bani falsi au fost pusi in circulatie pe piata din Romania in 2020 fata de anul precedent. Falsificatorii prefera un anumit tip de bancnota.

Reprezentantii BNR au anuntat faptul ca s-au depistat mai multi bani falsi in anul 2020 fata de aul precedent. Circa 80% dintre banii falsi descoperiti pe piata din Romania au fost dintr-un singur tip de bancnota. Iata ce a transmis Banca Nationala a Romaniei in raportul anual privind cele mai falsificate bancnote din tara noastra.

Pericol urias pe piata financiara din Romania! Din ce in ce mai multi bani falsi pusi in circulatie!

Potrivit capital.ro, cantitatea de bani falsi descoperita pe piata din Romania in anul 2020 a fost in crestere comparativ cu anul precedent. Banca Nationala a Romaniei a anuntat faptul ca in anul 2020, au fost depistate 3959 de bancnote false. In crestere cu 12,9% fata de anul 2019. Iar cea mai falsificata bancnota a fost cea de 100 de ron, intr-o proportie de 80%, dupa care in preferintele falsificatorilor au urmat cea de 50 de ron si cea de 10 ron.

"Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri", potrivit raportului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: O nouă monedă apare în România. Ce valoare va avea și cum arată pe față și pe verso. FOTO

Totodata expertii BNR au precizat faptul ca 17% dintre banii falsi au fost descoperiti de Politia Romana inainte de a fi pusi in circulatie pe piata. Astfel, bancnotele falsificate puse in circulatie au scazut cu 3,4% in anul 2020, in comparatie cu anul 2019, mai precis 3298 de bucati.

Iar restul de 661 de bancnote falsificate au fost descoperite de catre autoritati inainte de fi puse in circulatie.
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei a mai anuntat ca numarul de bancnote false raportat la 1 milion de bancnote originale, puse in circulatie a fost de 2,3 bucati anul trecut, fata de anul 2019, cand a fost de 2,1 bucati.

Citeste si: Vești proaste pentru românii cu credite la bănci! ROBOR la 3 luni a înregistrat o creștere uriașă după 12 ședințe de stagnare