Din ce in ce mai multe femei apeleaza in aceste zile la manichiura cu gel sau manichiura semipermanenta. Motivul este unul simplu: unghiile ies impecabil si rezista chiar si pana la 4 saptamani, fara a avea nevoie de ajustari.
Exista insa o serie de efecte negative, de care trebuie sa tii cont daca hotarasti sa mergi pe aceasta varianta:
Lampa UV folosita la manichiura cu gel creste riscul de cancer
Manichiura cu gel si manichiura semipermanenta implica plasarea degetelor sub o lampa UV, pentru perioade de la 2 pana la 8 minute. Aflati insa ca aceste lampi UV cresc riscul de cancer de piele, lucru demonstrat de mai multe studii.
In plus, s-a descoperit ca aceste lampi ataca pielea de pe degete, cele mai multe cazuri de cancer la maini fiind provocate de astfel de dispozitive.
Manichiura cu gel si manichiura semipermanenta cresc riscul de pierdere totala a unghiilor
Atat manichiura cu gel cat si cea semipermanenta implica pilirea unghiilor, pentru a asigura o aderenta mai buna a stratului decorativ. Acest lucru insa provoaca stricaciuni importante: in timp unghiile ajung sa se exfolieze si pot cadea singure.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Tineti cont de faptul ca o unghie pilita complet se reface dupa aproximativ 5 luni de zile. O persoana care isi face manichiura semipermanent constant isi pileste unghiile de cel putin 4 ori in acest interval. Rezulta o distrugere aproape totala a lor.
Manichiura cu gel si manichiura semipermanenta pot ascunde afectiuni grave
O unghie cu probleme nu se va vedea sub o manichiura cu gel, deoarece stratul decorativ gros acopera complet semnele care indica probleme.
Astfel, o ciuperca sau o infectie la nivelul unghiei nu va fi depistata la timp iar efectele pot fi foarte grave, pe masura ce tratamentul este intarziat.
De asemenea, s-a descoperit ca manichiura cu gel poate fi o sursa de transmitere a hepatitei B si C, boli foarye grave care, netratate, pot avea consecinte grave.
Manichiura cu gel si manichiura semipermanenta cresc riscul de infectii
Manichiura cu gel se inlatura doar folosind o solutie din acetona pura. De regula unghiile trebuie tinute minute in sir intr-o astfel de solutie, iar acest lucru poate provoca efecte negative asupra lor si asupra pielii.
In plus resturile de gel se indeparteaza de regula cu instrumente dure, facute din metal, car pot provoca rani si pot transmite foarte usor infectiile.