Perioada în care elevii vor recupera zilele libere introduse de Guvern. Decizia Ministerului Educației

Author: Lavinia Medrea

Decizia Ministerului Educației

Sursa: PixaBay

Pe 28 decembrie 2022, Guvernul a adoptat o decizie prin care zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august sunt zile libere. Din acest motiv, trebuie să fie recuperate înainte sau după trecerea lor.

Reprezentanții Ministerului Educaţiei au anunțat școlile că trebuie să-și actualizeze orarul „în vederea recuperării” zilelor declarate libere de către Guvern. Orele se pot recupera și înainte de 23 ianuarie și 2 iunie, conform  Edupedu.ro.

Când vor recupera elevii zilele libere introduse de Guvern

De asemenea, circulara spune că părinții și elevii vor fi anunțaț despre programul de recuperare pentru zilele libere, iar inspectoratele vor avea în vedere ca acesta să fie realizat și respectat.

„Având în vedere că, prin HG nr. 1555/ 28.12.2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1267/ 29.12.2022, pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere, vă comunicăm că aveți obligația să actualizați programul de funcționare/orarul unității, în vederea recuperării acestora.

Citește și: Vacanța de iarnă 2022 începe vineri. Câte zile durează vacanța de iarnă a copiilor în anul școlar 2022-2023

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Menționam că activitățile didactice aferente zilelor de 23 ianuarie și 2 iunie se pot programa și anterior acestor date.

Modificările de program vor fi comunicate personalului, elevilor și părinților, respectiv reprezentanților legali ai acestora.

Inspectoratele școlare județene/ISMB vor monitoriza realizarea programului de recuperare și respectarea acestuia”, se menționează în documentul EduPedu.

Cum se recuperează zilele de școală pierdute

Potrivit Regulamentuluiu de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar,  ROFUIP  2022, zilele de școală pierdute se recuperează după cum urmează:

Citește și: Vești bune pentru români! O categorie de cetățeni va primi 500 de lei pe 23 decembrie. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea beneficia de bani

  • Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
  • Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Așadar, recuperarea s-ar putea face prin schimbarea orarului zilnic, dacă propune Consiliul de Administrație al școlii.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?