Perioada de prohibiție 2023: Pescuitul ilegal poate duce la o amendă de până la 10.000 de lei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 dec 2023, 00:40

MMAP a stabilit perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023.

Sursa: https://pixabay.com/

Garda de Coastă a reamintit care sunt regulile de care trebuie să țină cont toți românii pasionați de pescuit.

Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri prin care se dorește îmbunătățirea sustenabilității și rezilienței sectorului pescuitului și acvaculturii din blocul comunitar.

Oamenii care pescuiesc ilegal riscă amenzi de până la 10.000 de lei și cercetare penală

Luni, 13 martie 2023, un bărbat a fost prins pescuind în Delta Dunării cu unelte neautorizate, drept urmare a fost sancţionat cu o amendă contravențională în valoare de 10.000

de lei, iar uneltele, plasele de prins pește, ambarcațiunea şi motorul bărcii i-au fost luate.

Citește și: Prohibiție 2023: Când au interzis la pescuit pescarii amatori

Potrivit unui comunicat emis de Garda de Coastă: „Poliţiştii de frontieră au descoperit 2.225 metri de plasă şi 88 kilograme de pește diferite specii. Totodată, efectuând verificări cu privire la motorul care propulsa ambarcaţiunea, (…) de 90 de cai putere, s-a stabilit faptul că acesta figurează ca fiind furat din Suedia.

Poliţiştii de frontieră au aplicat o sancţiune contravenţională de 10.000 lei”.

În luna februarie 2023, Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de măsuri prin care se dorește îmbunătățirea sustenabilității și rezilienței sectorului pescuitului și acvaculturii din blocul comunitar.

Astfel, pachetul include patru elemente, precum:

- o comunicare privind tranziția energetică în sectorul pescuitului şi acvaculturii din UE

- un plan de acțiune privind protejarea şi refacerea ecosistemelor marine pentru un pescuit sustenabil şi rezilient

- o comunicare privind politica comună în domeniul pescuitului de astăzi şi de mâine

- un raport privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești şi de acvacultură

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Principalele obiective sunt:

- promovarea utilizării unor surse de energie mai curate

- reducerea dependenței de combustibilii fosili

- micșorarea impactului sectorului asupra ecosistemelor marine

S-a stabilit data în care pescarii nu au voie să meargă la pescuit din cauza prohibiției

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) stabilește în fiecare an, prin ordin, perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, indiferent că vorbim despre cel comercial sau cel sportiv.

Printr-un astfel de act normativ publicat vineri, 27 ianuarie 2023, în Monitorul Oficial, ministerul a stabilit care sunt zonele, speciile și perioadele de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ ori sportiv şi familial.

Astfel, Ordinul 235/2023, ce se aplică începând cu data de 27 ianuarie, MMAP a stabilit perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023.

Regulile au rămas aceleași că și în anii precedenți. Potrivit legii regula generală este că se instituie “măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/ sportiv şi familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște şi alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie- 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie- 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin”.

Citește și: Cât va costa un kilogram de carne de miel anul acesta. Nu toți românii își vor permite să cumpere în preajma Paştelui

Pescuitul nu este interzis dacă se face în scop științific

Va fi interzis pescuitul comercial, recreativ/ sportiv şi familial al știucii- de la data intrării în vigoare a ordinului (27 ianuarie) până la data de 20 martie, șalăului şi bibanului- în perioada 20 martie- 7 iunie inclusiv, coregonului, lipanului, păstrăvului de mare, sturionului- tot timpul anului, linului (Tinca tinca)- în perioada 7 iunie- 6 iulie inclusiv, pe teritoriul Rezervației Biosferei "Delta Dunării" etc.

De asemenea, interzisă totodată, în apele Mării Negre, reținerea, deţinerea şi comercializarea rechinului- în perioada 15 martie- 15 aprilie inclusiv şi în perioada 15 octombrie- 30 noiembrie inclusiv, reținerea la bord a femelelor de rechin gestante și pescuitul sturionilor sau al delfinilor- tot timpul anului etc.

În zona Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/ sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch release), cu reținerea unui singur exemplar/ zi, dar nu mai mare de trei kilograme, dintr-o singură specie.

Sursă: capital.ro