Institutul Național de Statistică a strâns peste 9,2 milioane de chestionare la Recensământul Populației și Locuințelor, astfel că a hotărât să prelungească până pe 27 mai etapa de autorecenzare, care ar fi trebuit să se încheie pe 15 mai. Așadar, românii mai au timp la dispoziție încă 10 zile să completeze chestionarul de autorecenzare. Guvernul României a transmis un mesaj românilor care nu s-au autorecenzat sau care urmează, de pe 31 mai, să primească vizita recenzorilor, potrivit România TV.
Perioada de autorecenzare se prelungește cu încă 10 zile. Românii au timp până pe 27 mai 2022 să completeze chestionarul de recensământ
„Este cel mai important demers statistic la nivel național, iar participarea tuturor este esențială pentru reprezentarea corectă a nevoilor comunității de care aparținem”, punctează Guvernul României în mesajul către popor.
„Pentru că o mare parte a populației rezidente în România și-a manifestat interesul pentru autorecenzare, @Institutul Național de Statistică a prelungit perioada dedicată acestei etape până la 27 mai.
Astfel, cei care și-au dorit să se autorecenzeze, dar nu au apucat să o facă până acum, încă mai pot intra pe www.recensamantromania.ro pentru autorecenzarea online sau pot merge în punctele de autorecenzare asistată.
Recensământul continuă apoi cu etapa dedicată interviurilor față în față, care va avea loc în perioada 31 mai – 17 iulie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Recensământul populației și locuințelor este cel mai important demers statistic la nivel național, iar participarea tuturor este esențială pentru reprezentarea corectă a nevoilor comunității de care aparținem.”, a fost mesajul transmis de Guvernul României, pe pagina oficială de Facebook.
Românii care se autorecenzează beneficiază de o zi liberă plătită
Potrivit OUG 19/2020, angajații „care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”.
De asemenea, tot acolo există și „obligația angajatorului de a o acorda, iar în aceste condiții putem lua în discuție cel mult opțiunea salariatului de a solicita acordarea dreptului, nu și posibilitatea ca angajatorul să refuze o astfel de solicitare”, potrivit spuselor lui Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Citeste si: Recensământ 2022. Până când trebuie completat formularul pentru a primi o zi liberă
„În același timp, potrivit art. 38 din Codul muncii, salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, iar orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate, însă, în acest caz, exercitarea dreptului este condiționată de îndeplinirea obligației de a comunica angajatorului, pe lângă solicitarea în sine, și dovada ori confirmarea autorecenzării”, a mai precizat Dan Năstase.