Permis de conducere bun de lux? Care e situatia in Germania?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 dec 2023, 10:02

Permisele de conducere sunt din ce în ce mai scumpe. Costurile de 3.500 de euro și chiar mai mult nu mai sunt o raritate.

Sursa: PixaBay

Permisele de conducere sunt din ce în ce mai scumpe. Costurile de 3.500 de euro și chiar mai mult nu mai sunt o raritate.

Permisele de conducere sunt din ce în ce mai scumpe. Costurile de 3.500 de euro și chiar mai mult nu mai sunt o raritate. Și acest lucru nu se datorează doar inflației și creșterii prețurilor la benzină. Când sună telefonul la școala de șoferi a lui Detlef Mühlast din Rehlingen, Saarland, acum sunt adesea părinții șoferilor începători la telefon. Aceștia vor să știe când va veni în sfârșit examenul după toate lecțiile de conducere, iar Mühlast confirmă că nu doar părinții sunt de părere că elevilor șoferi le ia mai mult timp decât în trecut pentru a trece examenul.

40-50 de lecții de conducere sunt acum o cifră obișnuită. Unii au nevoie chiar mai mult.

Diferențe între zonele urbane și cele rurale

Douăsprezece călătorii speciale sunt obligatorii, dintre care cinci sunt călătorii pe uscat, patru pe autostradă și trei pe întuneric. Potrivit unui sondaj ADAC, șoferii începători au tendința de a avea nevoie de ceva mai puține lecții de conducere în mediul rural decât la oraș.

Acest lucru se datorează în principal faptului că traficul este mai plăcut în mediul rural, explică Mühlast. "Nu sunt atât de multe intersecții, nu sunt atât de mulți pietoni sau bicicliști." În general, traficul a crescut- și, odată cu el, și povara asupra șoferilor începători. Întrucât lecțiile de conducere reprezintă cel mai mare factor de cost, sumele implicate sunt din ce în ce mai mari. Potrivit lui Mühlast, care este, de asemenea, președinte al Asociației de stat a instructorilor auto din Saarland, în prezent trebuie să vă așteptați să plătiți între 3.000
și 3.500 de euro în Saarland. Situația este similară în alte state federale, după cum confirmă un sondaj ADAC. Potrivit sondajului, 46% dintre cei care și-au obținut permisul de conducere în ultimele șase luni au plătit pentru acesta între 2.500 și 3.500 de euro. Pentru 22 la sută a fost chiar până la 4.500 de euro. Proporția acestor sume mari a crescut continuu în ultimii patru ani.

Mulți la volan pentru prima dată

Școlile de șoferi au fost nevoite să își mărească prețurile, deoarece totul a devenit mai scump, spune Mühlast. Există însă și un alt motiv pentru creșterea bruscă a costurilor. Înainte era o practică obișnuită ca părinții să exerseze cu copiii lor înainte de prima lecție de conducere. Acest lucru nu se mai întâmplă astăzi. "Uneori, cineva vine la a noua lecție de conducere și întreabă unde trebuie reglat scaunul."

Tim Malsac este instructor de conducere din a treia generație. El a observat, de asemenea, că cunoștințele anterioare ale elevilor săi șoferi sunt în scădere. Mulți dintre ei se așează la volan pentru prima dată la școala de șoferi. "Întotdeauna îi sfătuiesc pe cei pe care îi conduc să meargă în zona de practică înainte de prima lor călătorie", spune Malsac. "Apoi, lecțiile de conducere funcționează mai bine încă de la început."

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Faptul că șoferii începători au mai puține cunoștințe se datorează, de asemenea, faptului că interesul tinerilor pentru permisele de conducere este în scădere. "Înainte erai mândru și toată lumea trebuia să aibă permis de conducere la 18 ani", își amintește Mühlast. Astăzi, prioritățile sunt diferite. Mulți dintre elevii săi au mers la liceu și sunt implicați și după aceea într-un club. "Asta înseamnă că ziua este complet rezervată." Dar el nu are mai puțini clienți ca urmare a acestui fapt. Cererea este încă acolo, în parte la insistența părinților. La urma urmei, permisul de conducere este încă important pentru lumea muncii.

Taxele de examinare pot duce, de asemenea, la creșterea prețului unui permis de conducere. Pentru că, dacă nu reușești, trebuie să le plătești din nou. La nivel național, rata de eșec în 2022 a fost de aproximativ 45%. Acesta a fost rezultatul unei analize efectuate de Allianz Direct pe baza datelor de la Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto, iar tendința este în creștere și la noi, spune instructorul auto Malsac. Este din ce în ce mai frecvent ca șoferii începători să pice testul de mai multe ori. Acest lucru se poate ridica rapid la câteva sute de euro. Așadar, și în acest caz, exersarea în prealabil vă poate economisi bani.

Citește și: A fost anunțat bugetul pentru anul viitor. Care sunt ministerele ce vor primi mai mulți bani în anul 2024

Citește și: Românii ce îi poartă numele acestui sfânt își celebrează onomastica la data de 17 decembrie 2023, în calendarul ortodox

Citește și: Hororscopul zilei de 18 decembrie 2023: Singurătatea va afecta această zodie