Permisele de conducere sunt din ce în ce mai scumpe. Costurile de 3.500 de euro și chiar mai mult nu mai sunt o raritate. Și acest lucru nu se datorează doar inflației și creșterii prețurilor la benzină. Când sună telefonul la școala de șoferi a lui Detlef Mühlast din Rehlingen, Saarland, acum sunt adesea părinții șoferilor începători la telefon. Aceștia vor să știe când va veni în sfârșit examenul după toate lecțiile de conducere, iar Mühlast confirmă că nu doar părinții sunt de părere că elevilor șoferi le ia mai mult timp decât în trecut pentru a trece examenul.
Diferențe între zonele urbane și cele rurale
Douăsprezece călătorii speciale sunt obligatorii, dintre care cinci sunt călătorii pe uscat, patru pe autostradă și trei pe întuneric. Potrivit unui sondaj ADAC, șoferii începători au tendința de a avea nevoie de ceva mai puține lecții de conducere în mediul rural decât la oraș.
Mulți la volan pentru prima dată
Școlile de șoferi au fost nevoite să își mărească prețurile, deoarece totul a devenit mai scump, spune Mühlast. Există însă și un alt motiv pentru creșterea bruscă a costurilor. Înainte era o practică obișnuită ca părinții să exerseze cu copiii lor înainte de prima lecție de conducere. Acest lucru nu se mai întâmplă astăzi. "Uneori, cineva vine la a noua lecție de conducere și întreabă unde trebuie reglat scaunul."
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Faptul că șoferii începători au mai puține cunoștințe se datorează, de asemenea, faptului că interesul tinerilor pentru permisele de conducere este în scădere. "Înainte erai mândru și toată lumea trebuia să aibă permis de conducere la 18 ani", își amintește Mühlast. Astăzi, prioritățile sunt diferite. Mulți dintre elevii săi au mers la liceu și sunt implicați și după aceea într-un club. "Asta înseamnă că ziua este complet rezervată." Dar el nu are mai puțini clienți ca urmare a acestui fapt. Cererea este încă acolo, în parte la insistența părinților. La urma urmei, permisul de conducere este încă important pentru lumea muncii.
Taxele de examinare pot duce, de asemenea, la creșterea prețului unui permis de conducere. Pentru că, dacă nu reușești, trebuie să le plătești din nou. La nivel național, rata de eșec în 2022 a fost de aproximativ 45%. Acesta a fost rezultatul unei analize efectuate de Allianz Direct pe baza datelor de la Autoritatea Federală pentru Transporturi Auto, iar tendința este în creștere și la noi, spune instructorul auto Malsac. Este din ce în ce mai frecvent ca șoferii începători să pice testul de mai multe ori. Acest lucru se poate ridica rapid la câteva sute de euro. Așadar, și în acest caz, exersarea în prealabil vă poate economisi bani.
Citește și: A fost anunțat bugetul pentru anul viitor. Care sunt ministerele ce vor primi mai mulți bani în anul 2024
Citește și: Hororscopul zilei de 18 decembrie 2023: Singurătatea va afecta această zodie