Permisul de conducere – Aspecte importante despre examenul auto

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 15 mai 2018, 12:10

Cum se obţine dreptul de conducere al autovehiculelor pe drumurile publice? În acest articol poţi afla totul despre examenul auto, cele mai importante aspecte cu privire la condiţiile de examinare, ce conţine dosarul de examen, regulile şi taxele care trebuie plătite în vederea susţinerii probelor (teoretică, practică).

Există reguli stricte cu privire la condiţiile pentru obţinerea permisului de conducere. Potrivit legislaţiei în vigoare se dă un examen pentru obţinerea permisului auto, care presupune două probe şi anume:

  • Proba teoretică se susţine în limba română. La cerere, proba teoretică se poate susţine în limba engleză pentru cetăţenii statelor membre UE. De asemenea, în cazul minorităţilor naţionale, proba teoretică se poate susţine în limba maternă. În cazul în care este vorba despre mai multe categorii, probele teoretice pot fi susţinute în aceeaşi zi. Există însă categorii care depind de deţinerea altei categorii.
  • Proba practică se susţine pe traseu sau în poligon (în funcţie de caz). De exemplu pentru vehiculele din categoriile A1, A2 şi A se susţine proba practică şi pe traseu şi în poligon. Pentru vehiculele categoriei AM, proba practică se susţine doar în poligon. Pentru vehiculele din categoriile B, B1, BE, C1E, C1, CE, C, D1E, D1, DE, D, Tb, Tr, Tv, proba practică se susţine pe traseu. Timpul de parcurgere al traseului este de 25 minute.

Condiţii pentru susţinerea probelor

Candidatul care doreşte să susţină examenul pentru obţinerea permisului auto trebuie să solicite acest lucru şi să îndeplinească condiţiile:

  • Pentru maşinile din categoriile B şi BE, permisul de conducere se poate obţine de la vârsta minimă de 18 ani.
  • Pentru cvadriciclurile din categoria B1, permisul de conducere se poate obţine de la vârsta minimă de 16 ani.
  • Să facă dovada că este apt din punct de vedere psihologic şi medical pentru a conduce pe drumurile publice.
  • Să aibă dovada că a urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică.
  • Să prezinte dovada că are domiciliul pe raza serviciului public de permise unde va susţine examinarea.
  • Să nu aibă cazier (respectiv o condamnare pentru o infracţiune în regimul de circulaţie a drumurilor publice, din care a rezultat vătămarea corporală a unei persoane).

Dosarul care se prezintă pentru înregistrarea la examen

Dosarul va servi pentru înregistrare, apoi se va putea susţine proba teoretică şi respectiv proba practică. Probele practică şi teoretică se susţin în zile diferite. Dosarul pentru examen va cuprinde următoarele documente:

  • Cererea tip completată de candidat.
  • Dovada şcolarizării sau fişa obţinută în urma şcolarizării - Aceasta are valabilitatea de un an de zile. Este emisă de la şcoala de conducători auto, unde s-au efectuat cursurile de pregătire atât teoretică cât şi practică.
  • Cazierul judiciar care să fie în termen de valabilitate.
  • Copie după CI - cartea de identitate, care de asemenea trebuie să fie în termen de valabilitate.
  • Chitanţa care demonstrează faptul că a fost plătită taxa pentru permisul de conducere. Valoarea acestei taxe este de 68 Lei. Taxa de reexaminare (în cazul în care se va da un alt examen auto) este de 85 Lei.  

Câte încercări sunt permise?

La proba teoretică este doar o singură încercare. Pentru ca persoanele care susţin această probă să fie foarte bine pregătite şi să promoveze sala cu punctaj maxim există chestionare auto online, care pot ajuta la acumularea şi consolidarea cunoştinţelor necesare la un astfel de examen teoretic. Acum candidaţii la permisul de conducere au posibilitatea să recurgă cu încredere la programele de învăţare pe calculator, pe lângă materialele didactice care sunt la şcolile de şoferi.

Foarte important de ştiut este faptul că proba teoretică trebuie susţinută în termen de douăsprezece luni de la absolvirea cursurilor de pregătire practică şi teoretică. Examenul practic trebuie susţinut tot în termen de un an, în caz contrar examenul teoretic îşi pierde valabilitatea.

La proba practică sunt permise mai multe încercări, dar există însă câteva reguli. Persoanele care au picat proba practică nu vor fi nevoite să fie examinate din nou la proba teoretică. Ele pot susţine din nou proba practică, dar înainte trebuie să plătească taxa de examinare (care este un pic mai mare comparativ cu prima taxă) şi un număr de cel puţin şase ore suplimentare pentru pregătire practică cu instructorul auto.

O altă examinare – respectiv doar susţinerea probei practice - va avea loc după o perioadă de 15 zile. Pentru ca aceasta să aibă loc se va prezenta:

  • Dovada achitării taxei de examinare.
  • Dovada care demonstrează faptul că s-au efectuat orele suplimentare de pregătire cu instructorul auto la şcoala de şoferi aleasă.

Dacă de această dată nu se trece de proba practică, candidatul va da din nou şi proba teoretică.

În cazul în care proba teoretică nu se trece de prima dată, aceasta trebuie dată iar după o perioadă de 15 zile, iar în plus se plăteşte şi taxa de examinare.

Cursul de pregătire teoretică şi practică are o perioadă de valabilitate de un an. Dacă se depăşeşte această perioadă nu se mai poate susţine examenele pentru obţinerea permisului de conducere. Condiţia pentru ca acest lucru să fie posibil este efectuarea unui alt curs de pregătire teoretică şi practică de către candidat.

Ambele probe sunt filmate şi susţinute în zile diferite

În cazul probei teoretice se face o înregistrare video. În cazul probei practice se face înregistrarea video dar şi audio. În al doilea caz se folosesc sisteme tehnice de monitorizare speciale care sunt instalate pe autovehiculele folosite în timpul susţinerii respectivei probe la stradă.

Legislaţia în vigoare prevede o excepţie în ceea ce priveşte înregistrarea audio şi video la proba practică în cazul vehiculelor AM, A, A1, A2. Deci la motociclete, tricicluri cu motor şi la mopede nu se fac înregistrări audio şi video.

Permisul de conducere auto este valabil timp de 10 ani.

 

Taguri: