Perseide 2022. Ce sunt, de fapt, Perseidele și când apar pe cer. Fenomenul spectaculos care poate fi urmărit cu ochiul liber

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 04 mai 2023, 04:00

În 2022, perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 26 august 

Sursa: PixaBay

În fiecare an, pasionații de astronomie așteaptă cu nerăbdare să vadă Perseidele, un adevărat spectacol pe cer care poate fi urmărit cu ochiul liber. Iată ce sunt Perseidele și când au loc în 2022.

Luna august este momentul în care are loc punctul culminant al Perseidelor, motiv pentru care cei care vor să vadă această ploaie de meteoriți își aleg din timp și cu mare atenție locul, astfel încât să observe cât mai bine spectacolul care se produce în fiecare an pe cer.

Ce sunt Perseidele și când pot fi văzute pe cer în anul 2022? 

În luna august se vorbește foarte mult despre Perseide, acestea reprezentând unul dintre cele mai importante fenomene astronomice ale anului. Perseidele sunt denumite după constelația din care vin, Perseu, și sunt, de fapt, o ploaie de meteori. Mai exact, pe cer pot să fie observați mai mulți meteori care radiază dintr-un punct fix. Cei care privesc acest spectacol care se desfășoară pe cer pot vedea o dâră luminoasă care este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru.

Acest lucru este posibil în momentul în care particula intră în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul emite o lumină, potrivit astro-urseanu.ro.

Acesta este, de fapt, fenomenul de „stea căzătoare”, așa cum este denumit în limbaj popular.

În punctul maxim al Perseidelor, specialiștii spun că se pot vedea până la 100 de meteori pe oră, dar în general, numărul ajunge undeva la 60-70 de meteori într-o oră.

În 2022, Perseidele sunt active în perioada 17 iulie-26 august. Cu toate acestea, momentul maxim de activitate este în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 04 TLR. Mai exact, cei care vor să observe Perseidele trebuie să știe că cel mai bine pot face acest lucru după miezul nopții și până spre dimineață.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Constalaţia din care pleacă curentul meteoric de astăzi se numeşte Perseu, de unde şi denumirea fenomenului Perseide. Ştim bolta cerească şi identificând constelaţia Perseu, putem observa din direcţia aceea în jur de 70 de meteori pe oră. Tot ce trebuie să facem este să avem răbdare, să privim cerul şi din când în când vom vedea nişte dâre luminioase. Ca luminozitate sunt asemănătoare cu stelele, unele pot fi şi mai strălucitoare, este vorba de bolizi”, este de părere Marc Frâncu, preşedintele Societăţii Române pentru Astronomie Culturală, conform adevarul.ro. 

Cum pot fi observate cât mai bine Perseidele? 

Deși Perseidele sunt un fenomen astronomic care poate fi observat cu ochiul liber, există câteva lucruri de care ar trebui să țină cont cei care vor să se asigure că văd cât mai multe „stele căzătoare”. Un lucru foarte important este locul din care sunt urmărite. Mai exact, este nevoie de un spațiu lipsit de lumină, motiv pentru care marile orașe nu reprezintă o opțiune.

Cei mai avantajați sunt cei care urmăresc Perseidele în zonele montane sau la țară. Un alt aspect la fel de important este ca cerul să fie senin.

Pentru a vedea Perseidele, pasionaților de fenomene astronomice li se recomandă să stea întinși și să privească cerul cel puțin o oră. 

Citeste si: Solstițiu de vară 2022. Pe ce data pică cea mai lungă zi a anului 2022

Motivul pentru care Perseidele se vor vedea mai greu în 2022

În acest an, Perseidele vor putea fi observate cu mai multă dificultate, având în vedere că pe 12 august se va produce Luna Plină. Aceasta va lumina puternic, ceea ce înseamnă că vor putea fi observate mai puține Perseide comparativ cu anii precedenți, chiar și în locurile întunecate.

Citeste si: Ora de iarnă 2022. Când revin românii la ora de iarnă. Momentul când ceasurile se dau o oră înapoi

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.