Ce se întâmplă cu pensionarii care încasează peste 4.000 de lei pe lună. Începe de la 1 ianuarie 2022

Autor: Catalina Giol

Persoanele cu pensie mare plătesc mai mult

Sursa: PixaBay

Conform ultimelor modificări ale anului 2022 privind mai multe domenii de interes, se schimbă modalitatea de contribuție pentru asigurările sociale în funcție de venitul provenit din pensie al tuturor persoanelor vizate. Iată care sunt pensionarii care sunt nevoiți să scoată din portofele mai mulți bani pentru plata impozitelor.

A fost promulgată Ordonanța de Urgență nr. 130/2021 care aduce modificări pentru Codul Fiscal privind veniturile din pensii și contribuția de asigurări sociale de sănătate aferentă valorii pensiilor fiecărei persoană în cauză. Decizia a fost anunțată recent de către Casa Națională de Pensii prin intermediul unui comunicat de presă.

Noua ordonanță prevede schimbări ce îi privesc atât pe pensionarii cu venituri din partea statului mai mici de 1.500

de lei, cât și pe cei ai căror valoare a pensiei depășește 4.000 de lei. Iată ce se întâmplă cu pensiile și cine va plăti impozit mai scump în 2022.

Prevederile noii Ordonanțe de Urgență

Conform ultimei Ordonanțe de Urgentă privind veniturile provenite din pensie impozitul pe care persoanele vizate trebuie să îl dea la stat se modifică în funcție de valoare pensiei pe care aceștia o primesc lunar.

Astfel, persoanele care beneficiază de pensii sub suma de 1.500 de lei vor primi din partea statului compensații la medicamentele compensate în procent de 90%.

Citeste si: Veste uriașă pentru pensionari. Vor putea beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor. Când se aplică măsura?

Persoanele care primesc din partea statului o pensie de peste 4.000 de lei vor plăti în mod suplimentar pentru contribuțiile de sănătate, lucru care nu se va întâmpla în cazul persoanele a căror pensie nu depășește suma de 2.000

de lei, noile prevederi neafectând în niciun fel viitoare venituri. Aceste date se regăsesc în proiectul de lege, publicat cu mult înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 130/2021, astfel:

Venitul impozabil lunar din pensii  se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă aceasta, noua ordonanță prevede și stabilirea modului prin care contribuabilii sunt obligați să-și declare veniturile suplimentare, acest lucru urmând să se facă prin intermediul completării unei declarații pe proprie răspundere.

Aceasta va arăta toate veniturile suplimentare aferente persoanelor ale căror pensii depășesc pragul de 2.000 de lei.

Cum se calculează impozitul

Persoanele a căror venituri din pensii depășesc 2.000 de lei sunt nevoite să complete o declarație pe proprie răspundere care prezintă în detaliu suma de bani primită. Iată care este formula și modalitatea de calcul al impozitului pentru persoanele aflate în această categorie:

Citeste si: Schimbări importante pentru români la început de an. Talonul de pensie va suferi noi modificări. Ce trebuie să știe toți cei 5 milioane de pensionari

Se începe prin aflarea venitului impozabil lunar din pensii prin scăderea sumelor de bani aferente astfel: 8.000 de lei – 2.000 de lei – 400 de lei= 5.600 de lei. Venitul impozabil se înmulțește apoi cu cota de impozit: 5.600 de lei x 10%= 560 de lei, iar apoi se calculează venitul net: 8.000 de lei – 560 de lei (impozit) – 400 de lei (cass)= 7.040 de lei, venitul net lunar pentru pensii.

În cazul persoanelor cu pensie mai mare de 4.000 de lei, Ordonanța de Urgență prevede calculul contribuției de asigurări sociale prin aplicarea procentului de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei pentru fiecare drept de pensie, astfel: 8.000 de lei – 4.000 de lei= 4.000 de lei x 10% (cota CASS)= 400 de lei contribuție de asigurări sociale.

 

Sursă: playtech.ro