Beneficii importante pentru cei care adoptă un copil. Care sunt ultimele modificări propuse pentru procesul de adopție

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 sep 2023, 05:00

Un proiect de lege le poate oferi dreptul la 2 ani de concediu persoanelor care doresc să adopte un copil.

Sursa: https://pixabay.com/

Un proiect de lege le poate oferi dreptul la 2 ani de concediu persoanelor care doresc să adopte un copil.

Părinții care vor să adopte un copil vor avea dreptul la 2 ani de concediu. Proiectul de lege a fost votat în Senat și merge în Camera Deputaților.

Dreptul la 2 ani de concediu pentru persoanele care vor să adopte un copil

Senatorii au votat miercuri, 14 decembrie, un proiect de lege care vine în completarea legii 273/2022 privind procedura de adopție.

Mai exact, proiectul inițiat de PNL și susținut de USR reglementează durata concediului de acomodare de care poate beneficia adoptatorul ori soțul acestuia, după caz, şi propune creșterea acestei perioade de la un an la maximum doi ani.

Citește și: Mamele cu mai mulți copii ar putea primi o indemnizație mai mare. Efortul bugetar anual va fi mai mare cu 28 de milioane de lei

Potrivit propunerii, la baza acestei modificări stau următoarele motive: "La baza acestei modificări legislative pentru creșterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalității în faţa legii, principiu de rang constituțional conform căruia legea trebuie să ofere șanse egale tuturor cetățenilor".

Concediul ar urma să fie aprobat pentru o perioadă de doi ani, astfel încât persoanele îndreptățite să poată beneficia de un număr de zile de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum şi de o indemnizație lunară, potrivit raportului de admitere întocmit de

comisia de specialitate.

Perioada de acomodare și activitățile posadopție

După adopție urmează o perioadă de monitorizare și activități postadopție, astfel că potrivit legii:

Monitorizarea postadopție reprezintă etapa ulterioară încuviințării adopției prin care se urmărește evoluția copilului adoptat și a relațiilor dintre acesta și părinții adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familia adoptatoare și identificării precoce a eventualelor dificultăți ce pot să apară în această perioadă.

Monitorizarea postadopție nu se realizează în cazul adopției interne a copilului de către soțul părintelui firesc sau adoptiv ori de către rudele copilului și nici în cazul adopției copilului de către tutorele său ori de către persoane/familii care au avut copilul în plasament cel puțin 2 ani.

Senatorul USR, Irineu Darău, a ținut să precizeze că: "Adopțiile trebuie încurajate, pentru că avem zeci de mii de copii instituționalizați în România.

Avem ocazia să votăm o inițiativă foarte bună, care va acorda tratament egal părinților care adoptă copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual".

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proiectul urmează să fie votat în Camera Deputaților, iar dacă va trece de aceasta, va merge către Președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Concediu de creștere a copilului pentru ambii părinți

Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța, a depus o inițiativă legislativă, în luna octombrie a acestui an, care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului, însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul. 

În nota de fundamentare a propunerii legislative, inițiatorul a accentuat câteva dintre aspectele negative care se răsfrâng asupra părinților potrivit reglementărilor actuale ale legii: tendința femeilor de a accesa acest tip de concediu integral poate îngreuna reîntoarcerea lor la locul de muncă (apariția deprofesionalizării, dificultatea de a face față responsabilităților familiale cu cele de la locul de muncă); legea actuală limitează implicarea taților în procesul de creștere și îngrijire al copiilor și din acest motiv părinții pot căuta diferite alternative care pot dăuna parcursului lor profesional, spre exemplu: diminuarea activității profesionale sau chiar renunțarea temporară la locul de muncă. Prin urmare, noua modificare legislativă va permite părinților să acceseze simultan concediul de creștere copil și ar aduce beneficii pe ambele planuri (familial-profesional):

Citește și: Este oficial: Indemnizație lunară de 2500 de lei pentru tinerii aflați în grija statului sau în plasament

- beneficii pentru familie: modificarea legislativă vine în întâmpinarea noilor părinți și va permite legal taților să se implice în procesul de creștere, îngrijire și educare al copilului;

- beneficii pentru parcursul profesional: părinții (care în același timp au statut de angajați), în special bărbații nu vor fi nevoiți să renunțe temporar la locul de muncă; iar femeile se vor adapta mai ușor reîntoarcerii la locul de muncă.

Potrivit acestei inițiative: din totalul de 24 luni de concediu de creștere copil (respectiv 36 de luni în cazul copilului cu handicap) reglementat potrivit legii, cel puțin o lună (ultima lună din concediu) se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial (cu o durată de 23 de luni, potrivit Art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010). Mai mult decât atât, potrivit reglementărilor din prezent, dacă un părinte decide să se întoarcă la locul de muncă după 1 an și 6 luni de concediu pentru creștere copil, celălalt părinte poate opta pentru continuarea concediului cu o durată de 6 luni. Astfel că, părinții nu vor mai fi constrânși de obligativitatea reîntoarcerii unuia dintre părinți la locul de muncă pentru accesarea dreptului la concediu de creștere copil care le revin.

Sursă: legislatie.just.ro 

 

Taguri: