Persoanele cu dizabilități vor fi nevoite să își schimbe legitimațiile de parcare

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 dec 2023, 05:05

Cardul pentru parcările gratuite pentru persoanele cu dizabilități are un nou model.

Sursa: https://pixabay.com/

Cardul pentru parcările gratuite pentru persoanele cu dizabilități are un nou model.

Legitimația pe care persoanele cu dizabilități o dețin pentru a parca gratuit are un nou model, de aceea legitimațiile emise până la sfârșitul lunii iunie 2023 trebuiesc schimbate.

Cardurile-legitimație pentru locurile gratuite de parcare trebuiesc schimbate

Conform legii  Legii 448/2006, persoanele cu dizabilități sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia, la cerere, de un card-legitimație pentru locuri gratuite de parcare.

Astfel, autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Citește și: Persoanele cu dizabilități vor primi bonuri valorice pentru asigurarea transportului cu mașina

Parcările realizate pentru persoanele cu dizabilități trebuie să reprezinte cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare din parcările de pe lângă clădirile de utilitate publică sau cele organizate (de pildă, la magazine), dar să nu fie mai puțin de două locuri.

 

De ce documente aveți nevoie pentru eliberarea legitimației?

Persoanele cu dizabilități, pot obține o legitimație gratuită pentru parcare trebuie să depună, fizic sau online, o cerere la primăria de domiciliu sau reședință, însoțită de mai multe alte documente. Astfel, pe lângă cerere, persoanele cu dizabilități trebuie să prezinte și certificatul de încadrare în grad de handicap eliberat de comisia de evaluare, actul de identitate, una sau două poze tip buletin și, în anumite cazuri, cardul-legitimație vechi.

În cazul persoanelor minore cererea trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al acestora, actul de identitate al reprezentantului legal sau al asistentului maternal și un document din care să rezulte calitatea de reprezentant legal.

Potrivit  HG 268/2007, ce conține normele de aplicare a Legii 448/2006 primăriile au termen legal de eliberare a legitimațiilor pentru locuri gratuite de parcare destinate persoanelor cu dizabilități de 30 de zile de la depunerea cererii.

Citește și: Marcel Boloș a făcut anunțul pentru pensionari. Se dau bani de la stat pentru cei cu pensiile sub 2.000 de lei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a eliberat  Ordinul 163/2023, prin care introduce un nou model al cardului-legitimație de parcare.

Noul act normativ stabilește că legitimațiile emise până la 1 iulie vor mai fi valabile până în vara anului viitor, astfel că toate legitimațiile trebuie înlocuite, cu modelul nou, în perioada iulie 2023- iunie 2024.

Conform ordinului, de cardul-legitimație eliberat persoanelor cu dizabilități pot beneficia și reprezentanții legali ai acestora, iar în interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare poate fi utilizat și de familie, asistentul personal, asistentul personal profesionist

sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială.

Persoanele cu dizabilități vor primi bani pentru transportul cu mașina gratuit

Pentru a beneficia de transport gratuit, Ministerul muncii vrea să le ofere persoanelor cu handicap grav sau accentuat bonuri valorice pe suport electronic.

Astfel că, prin  proiectul de OUG, Ministerul Muncii propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv a unor aspecte ce țin de acoperirea cheltuielilor legate de transportul cu autoturismul de care beneficiază persoanele cu dizabilități.

Mai exact, acest proiect stabilește că persoanele cu dizabilități vor beneficia, pentru transportul cu mașina, inclusiv de tichete valorice pe suport electronic. Acesta mai prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de gratuitatea transportului interurban cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/ sau alimentării mijloacelor de transport electrice în una dintre următoarele modalități:

- bonuri de carburant, pe suport hârtie;

- bonuri valorice, pe suport electronic;

- decontare

Sumele în care persoanele cu dizabilități vor trebui să se încadreze rămân aceleași, mai exact de 1.500 de lei/ an- pentru persoanele cu handicap grav și de 750 de lei/ an- pentru persoanele cu handicap accentuat.

Sursă: avocatnet.ro