Ministerul Muncii vrea să le ofere bonuri valorice pe suport electronic persoanelor cu handicap pentru a beneficia de gratuitate la transportul cu autoturismul.
Persoanele cu dizabilități vor primi bani pentru transportul cu mașina gratuit
Pentru a beneficia de transport gratuit, Ministerul muncii vrea să le ofere persoanelor cu handicap grav sau accentuat bonuri valorice pe suport electronic.
Citește și: Guvernul va oferi peste 2.000.000 de lei persoanelor cu probleme sociale grave
Astfel că, prin proiectul de OUG, Ministerul Muncii propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, inclusiv a unor aspecte ce țin de acoperirea cheltuielilor legate de transportul cu autoturismul de care beneficiază persoanele cu dizabilități.
Mai exact, acest proiect stabilește că persoanele cu dizabilități vor beneficia, pentru transportul cu mașina, inclusiv de tichete valorice pe suport electronic. Acesta mai prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de gratuitatea transportului interurban cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/
- bonuri de carburant, pe suport hârtie;
- bonuri valorice, pe suport electronic;
- decontare.
Sumele în care persoanele cu dizabilități vor trebui să se încadreze rămân aceleași, mai exact de 1.500 de lei/ an- pentru persoanele cu handicap grav și de 750 de lei/ an- pentru persoanele cu handicap accentuat.
De asemenea, va mai fi introdus și cea a deținătorilor de mașini pentru care se poate acoperi costul carburantului cu bani de la stat, și asistentul personal profesionist, care acum lipsește din enumerarea prevăzută în Legea 448/2006.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Se va stabili introducerea unui sistem informatic național de management privind dizabilitatea, ce va permite colectarea, stocarea și diseminarea către autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali a informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități, copii și adulți, încadrate în grad și tip de handicap sau care solicită evaluarea în vederea încadrării în grad și tip de handicap.
Sistemul va ajuta accesul persoanelor cu handicap sau a celor care solicită încadrarea în grad și tip de handicap la informații privind situația dosarului depus și va permite controlul măsurilor implementate.
Utilizarea sistemului național de management privind dizabilitatea va deveni obligatorie pentru autoritățile administrației publice locale, potrivit proiectului, începând cu data de 1 mai 2023.
Ajutor de la stat pentru persoanele cu dizabilități
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care persoanele care suferă de anumite dizabilități ar urma să primească bani pentru recuperare sau reabilitare, sub forma unor tichete acordate anual. Acestea vor fi oferite doar la recomandarea medicului de familie sau a unui specialist.
Totuși, pe lângă banii pe care ar urma să îi primească pentru terapie, persoanele cu handicap vor putea primi și alte beneficii, inclusiv sume pe care să le folosească pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate sau pentru plata chiriei, a asigurării obligatorii sau a utilităților publice, în cazul unei locuințe închiriate din mediul privat, potrivit unei legi ce se aplică de luni. Acești bani urmează să fie accesibili doar după ce e stabilită și modalitatea de finanțare a acestor beneficii, precum și condițiile de eligibilitate, termenul legal pentru asta fiind luna iulie.
Astfel că, potrivit legii 7/2023, care a intrat în vigoare de luni, 9 ianuarie, stabilește, în primul rând, că persoanele cu handicap vor putea primi, probabil din aprilie, bani de la stat pentru terapia de recuperare. Practic, persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat.
De asemenea, legea 7/2023 introduce în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap mai multe noi beneficii pentru aceste persoane, printre care și cel pentru locuire sau cel de tranziție.
Un beneficiu al acestei legi este cel pentru locuire, care reprezintă, mai exact, potrivit Legii 7/2023, o sumă acordată de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub formă de indemnizație lunară persoanei adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate, în vederea administrării unei locuințe de către aceasta. Beneficiul pentru locuire va include plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente.
Sursă: avocatnet.ro