Românii cu venituri mici pot primi până la 1.900 de euro de la stat. Care sunt condițiile de accesare

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 aug 2023, 05:50

Familiile cu venituri lunare mici vor putea primi 1.900 de lei de la stat pentru a se conecta la rețeaua publica de apă și canal.

Sursa: pixabay.com

Cei cu venituri mici care doresc să se conecteze la rețelele de apă și canalizare pot primi până la 1.900 de euro.

Conform avocatnet.ro, persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de apă și canalizare pot primi de la stat 1.900 de euro net nerambursabil.

Cum pot beneficia românii cu venituri mici de 1.900 de euro de la stat

Familiile cu venituri lunare nete mai mici decât salariul minim brut pot beneficia de o finanțare nerambursabilă de la stat, în valoare de 1.900

de euro, pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare.

Ghidul pentru măsura de sprijin a apărut la mijlocul lunii octombrie, fiind stabilite condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele interesate.

Citește și: Cum sa iți minimizezi costurile pentru canalizare?

Cei care doresc să beneficieze de acest sprijin, trebuie să se adreseze operatorilor de apă și canalizare, care pot depune cereri de finanțare, începând de miercuri, 11 noiembrie, urmând ca apoi, cu banii primiți în cadrul programului Prima

Conectare, să facă branșarea solicitanților la rețelele de apă și canalizare. Astfel, se urmărește atât creșterea gradului de acces al populației la serviciul public, cât mai ales reducerea poluării provocate de ape uzate urbane și rurale menajere, provenite din gospodării și servicii. Cu ajutorul acestui program, se estimează că, până în al doilea semestru al anului 2026, aproximativ 88.400 de gospodării se vor racorda la sistemele publice de apă/canal.

Pentru a putea beneficia de această sumă, cei interesați, trebuie să fie o persoană singură cu venituri reduse sau să facă parte dintr-o familie cu un venit mic. Solicitanții trebuie să locuiască într-un imobil care nu este racordat la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare. Beneficiarul trebuie să își dea acordul cu privire la realizarea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor de racordare la sistemul centralizat de canalizare sau alimentare cu apă.

Trebuie reținut, însă, că terenul unde vor fi executate lucrările de branșare trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții și să nu facă obiectul unor litigii aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești și să nu fie revendicat.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cei care nu vor să renunțe la fosele septice vor fi sancționați

 Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, în localitățile unde există sistem public de apă și canal, proprietarii de case au obligația să renunțe la fose și să se racordeze la rețeaua publică, în cel mult un an.

Până pe 30 octombrie, persoanele care dețineau fose septice în gospodării, erau obligați să declare la primării, în scopul înscrierii în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Cei care nu au urmat acest demers riscă să primească amenzi între 5.000 de lei și 10.000 de lei.  Inclusiv primăriile care nu au făcut acest demers riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei. Pot scăpa de amenzi persoanele care au obținut un aviz de la serviciul de gospodărire a apelor, prin care să demonstreze că fosa nu poluează.

Citește și: Ce trebuie să facă toți românii care au fosă septică. Cei care nu respectă legea riscă amenzi de peste 5.000 de lei

Instalarea unei fose septice presupune alocarea unei sume cuprinse între 6.000 de lei și peste 15.000 de lei. Golirea foselor costă între 500 și 800 de lei.