Persoanele de sub 60 de ani, vaccinate cu AstraZeneca, vor primi Pfizer sau Moderna la rapel! Unde s-a luat decizia?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 14 apr 2021, 11:59
In Germania, doar persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor mai fi vaccinate cu AstraZeneca

Autoritățile din Germania au decis că persoanele de peste 60 de ani vor fi singurele care vor primi serul Astra Zeneca și la rapel.

În Germania, s-a decis ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani, imunizate anti-Covid cu serul AstraZeneca să fie vaccinate la rapel cu o doză dintr-un alt vaccin. Măsura a fost luată pe data de 30 martie, când autoritățile germane au impus restricții în utilizarea vaccinului AstraZeneca, fiind folosit doar pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.

Germania nu va mai vaccina cetățenii sub 60 de ani cu AstraZeneca 

Cei care au fost imunizați cu prima doză de vaccin de la AstraZeneca înainte de această dată vor beneficia la rapel de serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna. Oficialii din domeniul sănătăţii au luat decizia la sfârşitul unei reuniuni, potrivit agenţiei de ştiri DPA, citată de Agerpres.

„Soluţia găsită oferă o bună protecţie”, a declarat pentru DPA preşedintele Conferinţei miniştrilor Sănătăţii şi responsabil pentru Bavaria, Klaus Holetschek.

O decizie similară a fost luată și în multe alte ţări, unde vaccinul AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, din cauza cazurilor rare de tromboze la subiecţii mai tineri.

S-au raportat 42 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca, până în 2 aprilie. În 35 de cazuri, a fost vorba despre femei cu vârste între 20 şi 63 de ani, iar 8 persoane au murit.

Citeste si: Ce riscă profesorii care nu se vaccinează anti-Covid-19? Ministrul Educației: „Colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor...”

Ce semne care pot anunța o posibilă tromboză după vaccinul AstraZeneca

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că după vaccinarea cu AstraZeneca pot apărea cheaguri de sânge, însă această reacție ar trebui catalogată drept un efect secundar foarte rar, astfel că vaccinul nu a fost retras de pe piață, ci va putea fi utilizat în continuare. 

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat care sunt cele 6 semne la care trebuie să fie atenți cei care se vaccinează cu serul produs de AstraZeneca, potrivit ema.europa.eu. Aceste semne pot anunța o posibilă tromboză, moment în care se impune vizita de urgență la medic.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce efecte poate avea vaccinul AstraZeneca? Iată cele 7 simptome pe care trebuie să le urmăriți

1. Dificultăți de respirație

2. Durere în piept

3. Umflarea picioarelor

4. Dureri abdominale care persistă

5. Simptome neurologice care pot include dureri de cap care persistă sau vedere în ceață

6. Mici pete de sânge apărute sub piele în locul în care a fost făcut vaccinul

EMA a menționat că în cazul apariției acestor semne se impune vizita la medic pentru un tratament de specialitate. Depistate la timp aceste simptome, ele pot anunța o posibilă tromboză, iar medicii pot interveni pentru a preveni apariția complicațiilor.

Citeste si: Care sunt simptomele unei tromboze? 6 semne care să te trimită de urgență la medic și la care să fii atent dacă ai făcut vaccinul AstraZeneca