Persoanele neasigurate vor putea beneficia de consultații de urgență acasă: Ghidul complet publicat de CNAS

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 mar 2024, 11:22

Persoanele neasigurate vor putea beneficia de consultații de urgență acasă

Sursa: pexels.com

Atât persoanele asigurate cât și cele neasigurate vor putea beneficia de consultație de urgență acasă, dar și de transportul neasistat către și de la spital.

Casa Națională de Sănătate a publicat un ghid pentru persoanele cu probleme de sănătate, indiferent dacă acestea sunt sau nu asigurate. În acest ghid se regăsească și consultațiile medicale de urgență la domiciliu, care pot fi acordat atât asiguraților, cât și celor ce nu au o asigurare de sănătate.

Persoanele neasigurate vor putea benefica de consultații de urgență acasă

Recent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat a doua ediție a Ghidului asiguratului, oferind informații cruciale tuturor celor care se confruntă cu probleme medicale, indiferent dacă sunt sau nu asigurați.

Un aspect semnificativ al acestui ghid îl reprezintă consultațiile medicale de urgență la domiciliu, disponibile atât pentru asigurați, cât și pentru cei neasigurați.

Astfel, potrivit ghidului, persoanele neasigurate pot beneficia de următoarele servicii medicale pentru consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat:

- Consultații de urgență la domiciliu: Acestea sunt disponibile pentru urgențe medico-chirurgicale considerate „cod verde”, adică situații în care pacientul este conștient, prezintă simptome ușoare sau leziuni minore.

- Transportul echipajului de urgență și, după caz, transportul pacientului: Aceste servicii sunt disponibile pentru pacienții care necesită asistență medicală de specialitate ce nu poate fi acordată la domiciliu.

Citește și: Consultația la medicul de familie se va face contra cost: Câți bani vor plăti românii pentru un bilet de trimitere de la 1 februarie

- Transport la externare: Acesta este oferit inclusiv în alte județe pentru persoanele care nu sunt transportabile cu mijloace de transport, dar care au nevoie de monitorizare medicală ulterioară.

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Persoanele asigurate beneficiază de un pachet mai amplu de servicii, care include, pe lângă cele menționate mai sus, următoarele:

- Transport la externare pentru pacienții cu tulburări cognitive severe: Acestea pot include demențe sau tulburări de spectru autist.

- Transportul dus-întors la cabinetul de specialitate și la laboratorul de investigații paraclinice: Aceste servicii sunt disponibile pentru asigurații imobilizați la pat.

- Transportul de la și la domiciliu al bolnavilor cu afecțiuni specifice: Acestea pot include persoanele care necesită tratamente de radioterapie sau chimioterapie.

Cum funcționează serviciile de urgență la domiciliu

Conform documentului CNAS, consultațiile de urgență la domiciliu și transportul sanitar neasistat sunt realizate cu ambulanțe private, care sunt contractate cu casele de asigurări de sănătate, prin intermediul serviciului de urgență 112. Astfel, în cazul unei situații de urgență, o persoană poate apela la numărul de urgență 112 pentru a primi asistență.

Totuși, este important să apelăm numărul de urgență 112 în mod responsabil.

Apelarea abuzivă sau fără motiv a acestui număr se sancționează cu amenzi substanțiale. Atât pacienții cât și personalul medical trebuie să fie conștienți de aceste reguli și să folosească acest serviciu numai atunci când este absolut necesar.

Citește și: Noul Contract-Cadru 2023: Care sunt serviciile medicale de care beneficiază orice gravidă?

În concluzie, acest ghid oferă o resursă valoroasă pentru toți cei care au nevoie de asistență medicală la domiciliu, indiferent de statutul lor de asigurat. Cu o gamă largă de servicii disponibile, acesta vine în sprijinul celor care se confruntă cu diverse probleme de sănătate și necesită asistență imediată și adecvată.