În următoarele trei luni, peste două milioane de români vulnerabili vor beneficia de un nou card social, menit să îi ajute să facă față dificultăților financiare cauzate de creșterea costurilor la utilități. Suma minimă care va fi încărcată pe aceste carduri va fi de 1.000 de lei, iar măsura vine în contextul expirării plafonării prețurilor la energie programată pentru 31 martie 2025.
Cine sunt beneficiarii cardului social?
Beneficiarii acestor carduri sociale vor fi persoanele cu venituri reziduale sub pragul sărăciei, după ce își acoperă cheltuielile energetice minimale. Categoriile principale vizate includ:
- Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei.
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu.
- Familiile care primesc alocație de susținere.
- Persoanele și familiile care beneficiază de ajutor social.
Cardurile vor fi distribuite pe baza datelor colectate din Recensământul din 2021 și din baza de date a Evidenței Populației, pentru a asigura o identificare corectă a gospodăriilor eligibile.
Cum funcționează noul card social?
Fiecare card social va fi încărcat anual cu o sumă minimă de 1.000 de lei, destinată acoperirii diferenței dintre venitul disponibil al beneficiarilor și pragul sărăciei. Acest sprijin financiar este esențial pentru a proteja categoriile vulnerabile de impactul creșterii costurilor la energie.
În trecut, guvernul a implementat măsuri similare, precum cardurile sociale pentru energie, care au avut o valoare de 1.400 de lei distribuită în două tranșe.
Deși bugetul actual este unul restrâns, autoritățile asigură că sprijinul va continua și în 2025.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Creșterea costurilor la utilități, accentuată de încheierea schemei de plafonare a prețurilor la energie, pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor cu venituri reduse. Măsura este menită să asigure un sprijin financiar suplimentar pentru românii care au cel mai mult nevoie.
Acest nou card social reprezintă o gură de aer pentru milioane de români care se confruntă cu dificultăți financiare. În plus, măsura vine să completeze alte scheme de sprijin implementate în anii precedenți, demonstrând angajamentul autorităților de a proteja categoriile vulnerabile.
Marcel Ciolacu a anunțat ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor la energie?
Plafonarea actuală a prețurilor la energie este valabilă până la 1 aprilie 2025. În prezent, prețul maxim la energie electrică depinde de consumul lunar, iar la gaze există un plafon fix pentru consumatorii casnici. Totuși, o decizie privind prelungirea acestei scheme ar putea fi luată zilele acestea, pentru o perioadă de încă 3 sau 6 luni după cum a declarat miercuri, 15 aprilie, Premierul României, Marcel Ciolacu într-o conferință de presă, transmisă și pe pagina sa oficială de Facebook. Mai exact, acesta a spus că sunt căutate măsuri pentru menținerea plafoanelor la consumatorii de energie electrică și gaze naturale. Astfel, liberalizarea ar urma să se facă etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili.
De asemenea, acesta a mai precizat că pentru anul 2025 vor fi prevăzute și sumele necesare stingerii datoriilor către furnizorii de electricitate și gaze naturale, atât în bugetul Ministerului Energiei, cât și la Ministerul Muncii.
„Vom veni, împreună cu domnul ministru al energiei, cu toate detaliile. În acest moment, lucrează la nivel guvernamental toți cei trei vicepremieri împreună cu ministrul energiei și vom veni cu soluții. De asemenea, Comisia, după cum bine știți, trebuie să ne spună ce nu a funcționat și unde sunt problemele, și mai avem și o decizie a CCR-ului pentru care așteptăm motivarea. Nu putem lua o decizie până nu avem toate informațiile”, a mai spus premierul.
Marcel Ciolacu a mai ținut să precizeze despre plafonare și că: „Vom încerca să acoperim tot anul”.
Astfel, introducerea noului card social, cu un sprijin anual de cel puțin 1.000 de lei, este esențială pentru a ajuta românii vulnerabili să facă față creșterii costurilor la utilități.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul guvernului de a proteja consumatorii vulnerabili și de a găsi soluții pentru continuarea sprijinului după liberalizarea pieței de energie.