Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Arad au întărit controalele rutiere pentru prevenirea transportului de porci, după ce s-a depistat și confirmat un focar de pestă porcină africană la o fermă din Timiş. Aproape 40.000 de porci care aparțineau societăţii Smithfield (SMF) România, fermă din localitatea Parţa, judeţul Timiş, vor fi uciși şi incineraţi. În zona afectată s-a oprit, de asemenea, comerţul, relatează România TV.
„Diagnosticul de PPA a fost confirmat.
Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu.
Tot mai puțini porci din cauza pestei porcine africane
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat fermierii la primul târg de agricultură dedicat fermei de familie. Politicianul a atenționat că stocurile de porci din România scad drastic şi că fermele se închid din cauza creșterii numărului de cazuri de infectări cu pestă porcină africană.
„În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Noi la Ministerul Agriculturii după trei ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la actele normative care se susține reproducția.
Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective și te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de bzi.ro.
Pesta porcină africană nu afectează rasa umană
Din fericire, pesta porcină africană nu poate fi transmisă la oameni, astfel că nu există niciun fel de risc de îmbolnăvire pentru rasa umană.
Citeste si: Amenzi usturătoare pentru persoanele care vând porci sau produse de origine animală fără aviz specializat
Singurul impact negativ adus de pesta porcină africană se resimte la nivel social şi economic.