Paștele catolic este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, care celebrează învierea lui Iisus Hristos. Iată cele ai importante obiceiuri și tradiții care au loc în preajma Sărbătorii Pascale.
Creștinii catolici sărbătoresc Paștele pe data de 9 aprilie
Duminică, 9 aprilie, peste 1 miliard de catolici din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului.
La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere în Bazilica Sfântul Petru și a făcut un nou apel la pace.
Citește și: Mesaje de Paştele catolic 2023: Urări şi felicitări
La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
Papa Francisc a vorbit, la Vatican, despre speranța păcii și a depășirii dificultăților cele mai întunecate.
Suveranul pontif a declarat că: „Ne putem simți neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a atitudinilor de calcul și indiferență care par să predomine în societate, a cancerului corupției, a răspândirii nedreptății, a vântului înghețat al războiului,”.
Mii de oameni s-au adunat în Bazilica Sfântul Petru pentru a participa la slujba Învierii compusă din Ceremonia luminii, Liturghia cuvântului, Liturghia botezului și cea euharistică și pentru a-l asculta pe Papa Francisc.
În ziua care precede sărbătoarea Învierii Domnului, Sâmbăta Sfântă, Biserica a stat în tăcere căci se consideră că Hristos a fost în mormânt. Nu este nici o celebrare. Toţi sunt invitați să mediteze la pătimirea şi moartea Lui.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În noaptea Învierii au avut loc următoarele evenimente: Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Hristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduințelor de la Botez, dar și împărtășirea credincioșilor.
De asemenea, vigilia pascală, celebrată în noaptea de Paști, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viața nouă în Hristos Înviat.
Care sunt tradițiile pe care le urmează catolicii în ziua de Paște?
La ortodocși slujba ține aproape întreaga noapte de sâmbătă spre duminică.
După ce, la miezul nopții, credincioșii sunt chemați să ia Lumina sfântă, slujba continuă până la orele trei sau patru dimineața. La catolici, slujba se termină la miezul nopții.Catolicii au un post mai blând, fiind permis consumul de ouă, lapte sau brânză. Cu excepția dezlegărilor la pește, de două ori pe durata Postului, ortodocșii care țin Postul nu au voie să consume nimic de origine animală (carne, ouă, sau lactate). În dimineața Paștelui, înainte de lua micul dejun în familie, catolicii se spală pe față cu apă în care a fost pus un ou roșu şi un ban. Aceste două elemente sunt considerate simbolurile sănătății şi ale belșugului.
Și la catolici mielul este felul principal de mâncare de pe masă în ziua de Paște. În unele regiuni se vor regăsi pe masă și niște ouă învelite în biscuiți. Pentru catolici, oul reprezintă viața și renașterea, iar învelișul lui este coroana.
De Paște, în mai multe țări catolice, există anumite mâncăruri tradiționale asociate cu Paștele, cum ar fi friptura de miel, cozonacul sau pasca.
Sursă: digi24.ro