Românii mai au de așteptat o lună până la momentul în care poștașul să le aducă decizia în care se află noua pensie pe care o vor primi începând nu data de 1 septembrie 2024. Șeful Casei de Pensii a dezvăluit că aproximativ 2 milioane de pensionari nu vor avea parte de o mărie a venitului lunar.
Peste 1 milion de pensionari nu vor avea parte de o creștere a pensiilor
Noua lege a pensiilor presupune o nouă formulă de calcul a pensiei, formulă ce este concentrată asupra stagiului de cotizare pe care îl are fiecare pensionar. Șeful Casei de Pensii a declarat că din cele aproximativ 5 milioane de pensionari din România, peste trei milioane vor primi pensii mai mari față de cele actuale, fiind vorba despre pensionarii ce au realizat un stagiu de cotizare de peste 25 de ani.
1.750.000 de pensionari nu au depășit stagiul de cotizare de 25 de ani, ceea ce înseamnă că aceștia nu se pot aștepta la o creștere a pensiei după recalcularea acestora. Acest lucru înseamnă că unu din trei pensionari vor afla de pe decizia de recalculare a pensiilor că venitul lor lunar nu s-a modificat în urma recalculării.
Citește și: Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
„În prima etapă beneficiază toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Dintre aceștia, peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase.
Mă refer aici la punctele de stabilitate, care reprezintă o noutate în noua lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate”, a declarat Daniel Baciu, potrivit click.ro.
Românii vor putea afla dacă pensia acestora s-a modificat în perioada 15 august și 31 august, atunci când pensionarii vor primi deciziile cu noua pensie pe care o vor primi după recalculare.
Când are loc a doua etapă a recalculării?
Începând cu data de 1 septembrie 2024, pensionarii au parte de a doua etapă a recalculării. Aceștia vor putea să aducă dovezi la Casa de Pensii pentru a arăta că au avut parte de sporuri, prime, sume de bani pentru ore suplimentare sau de noapte, ce nu sunt prezente în deciziile recalculate de pensie.
Această posibilitate este posibilă doar pentru pensionarii ce au ieșit la pensie înainte de anul 2001, fiind ocazia lor de a dovedi că au avut venituri nepermanente.„În etapa a II-a, vorbim doar despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care în prezent nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla în termen de 6 luni, începând cu 1 septembrie. Este vorba despre acordul global, care reprezintă cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.
Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi numim această etapă a doua mică recalculare. De ea beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în sectoarele de activitate unde au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii acordate sporadic”, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii.