Controversata reformă judiciară din Israel întâmpină noi obstacole- iar protestul nu se oprește în cea de-a noua săptămână: Numai în Tel Aviv, 160.000 de persoane au ieșit în stradă, potrivit presei.Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Israel pentru a protesta împotriva controversatei reforme judiciare. În metropola de coastă Tel Aviv, a avut loc sâmbătă seara, pentru a noua oară, un miting de amploare, la care au participat aproximativ 160.000
De ce se întâmplă acest lucru?
Pachetul legislativ ar da parlamentului israelian, Knesset, puterea de a anula deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă. De asemenea, ar da guvernului puterea de a numi judecători, care în prezent revine unui comitet format din judecători, experți juridici și politicieni. Ar elimina puterea și independența consilierilor juridici ai ministerelor guvernamentale și ar lua puterea instanțelor de a invalida numirile "nerezonabile" ale guvernului, așa cum a făcut Înalta Curte în ianuarie, obligându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să îl demită pe ministrul
Patru clauze legislative care fac parte din această revizuire au făcut pași înainte în această săptămână. Proiectele de lege care permit Knessetului să treacă peste deciziile Curții Supreme și care elimină puterea instanței de a decide că numirile guvernamentale sunt nerezonabile, ambele au trecut miercuri de etapele inițiale ale procesului și urmează acum să treacă în faza de comisie. Alte două clauze au trecut luni de prima lectură și mai au nevoie de încă două lecturi pentru a deveni lege.
Criticii îl acuză pe Netanyahu că a promovat această legislație pentru a scăpa de procesele de corupție cu care se confruntă în prezent. Netanyahu neagă acest lucru, spunând că procesele se prăbușesc de la sine și că modificările sunt necesare după ce judecătorii nealeși au depășit limitele justiției.
Aproximativ doi din trei israelieni (66%) cred că Curtea Supremă ar trebui să aibă puterea de a anula legile incompatibile cu legile fundamentale ale Israelului și aproximativ aceeași proporție (63%) spun că susțin actualul sistem de numire a judecătorilor, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută pentru Israel Democracy Institute.
Persoanele care spun că au votat pentru partidele din opoziție au fost mult mai susceptibile decât votanții pentru partidele din coaliție să se opună schimbărilor. Aproape nouă din zece (87%) persoane care au votat pentru opoziție au declarat că Curtea Supremă ar trebui să aibă puterea de a anula legile incompatibile cu Legile Fundamentale, în timp ce doar 44% dintre votanții din coaliție au spus că ar trebui să o facă.
Israelul nu are o constituție scrisă, ci un set de ceea ce se numește Legi fundamentale.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Revoltele de miercuri
Proteste au avut loc și în alte orașe, precum Haifa și Netanya. Șeful poliției, Kobi Shabtai, a subliniat că drumul central dintre Tel Aviv și Ierusalim nu va fi blocat din nou. Miercuri au avut loc confruntări violente în timpul unui protest la Tel Aviv. Unsprezece manifestanți răniți au trebuit să fie tratați la spital și 39 de persoane au fost arestate. Au existat plângeri privind violența excesivă a poliției.
Reforma sistemului judiciar continuă să avanseze, în pofida protestelor puternice din partea unei mari părți a populației. Potrivit planurilor guvernului religios de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, în viitor, parlamentul va putea să anuleze deciziile Curții Supreme cu o majoritate simplă. În plus, politicienilor li se va acorda mai multă influență în numirea judecătorilor. Proiectul de lege ar putea, de asemenea, să joace în favoarea șefului guvernului într-un proces de corupție care îl vizează de ceva timp pe Netanyahu.Netanyahu a provocat miercuri indignare când a făcut o comparație între manifestanții împotriva reformei și coloniștii violenți care au provocat distrugeri grave după un atac în orașul palestinian Huwara.Criticii consideră că reforma pune în pericol separarea puterilor. Pe de altă parte, guvernul susține că, în prezent, Curtea Supremă exercită prea multă influență politică.
Citește și: ONU convine asupra Acordului privind marea liberă!
Citește și: Mexic și Tesla: Elon Musk câștigă disputa privind fabrica Gigafactory!
Citește și: Masinile pe benzina si diesel interzise dupa 2035? Germania refuza initiativa