Peste 160 de oameni ucisi de valul de frig din Afganistan!

Author: Bogdan Frațilă

Afganistanul cunoaște cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi de până la -33 de grade Celsius!

Sursa: Captură YouTube

Afganistanul cunoaște cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi de până la -33 de grade Celsius!

Afganistanul cunoaște cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi de până la -33 de grade Celsius. Țara se confruntă, de asemenea, cu o criză majoră a foamei. Valul de frig din Afganistan a provocat moartea a peste 160 de persoane, potrivit autorităților.
Afganistanul cunoaște cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi de până la -33 de grade Celsius (-27 de grade Fahrenheit) începând cu 10 ianuarie.

Agenția de gestionare a dezastrelor din această țară a declarat sâmbătă că bilanțul victimelor a crescut cu 88 de morți în ultima săptămână, ajungând acum la 166, pe baza datelor din 24 din cele 34 de provincii ale Afganistanului. Un oficial al ministerului, Abdul Rahman Zahid, a declarat într-o declarație video că decesele au fost cauzate de inundații, incendii și scurgeri de la încălzitoarele cu gaz.
Aproximativ 100 de case au fost distruse și aproape 80.000
de animale au murit din cauza frigului.
"Iarna afgană... așa cum știe toată lumea din Afganistan, este marele mesager al nenorocirii pentru atât de multe familii din Afganistan, în timp ce trecem prin acești mulți ani de nevoi umanitare... vedem unele dintre consecințe în ceea ce privește pierderile de vieți omenești", a declarat șeful ajutorului ONU, Martin Griffiths.

Crizele umanitare din Afganistan

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în această săptămână că vremea aspră a împiedicat ajutoarele să ajungă în provincia nord-estică Badakshan, unde 17 persoane au murit din cauza unei "infecții respiratorii acute".
Afganistanul se confruntă, de asemenea, cu o criză majoră a foamei. Agențiile umanitare au avertizat că mai mult de jumătate din populația afgană, de aproximativ 38 de milioane de locuitori, se confruntă cu foamea, iar aproape 4 milioane de copii suferă de malnutriție.

De la preluarea puterii de către talibanii islamiști în 2021, ajutorul străin a scăzut dramatic, iar SUA au confiscat active cheie ale băncii centrale, agravând crizele umanitare din țară. Luna trecută, guvernul taliban al Afganistanului a interzis femeilor să lucreze în grupurile umanitare, după care multe organizații au anunțat că nu vor mai lucra în țară. Femeile care lucrează în ONG-uri din sectorul sănătății au primit o excepție, iar unele organizații și-au reluat operațiunile.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Talibanii interzic femeilor să lucreze în ONG-urile din Afganistan

De la revenirea la putere în 2021, liderii talibani au făcut viața din ce în ce mai dificilă pentru femeile afgane. Interdicția impusă femeilor de a lucra pentru organizațiile neguvernamentale înseamnă un dezastru pentru activitatea umanitară.

Afganistanul se îndreaptă spre o "catastrofă umanitară", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi europeni la Bruxelles. Este brutal, a spus ea, să vezi cum talibanii taie milioane de afgani de la ajutor. Comentariile lui Baerbock vin ca răspuns la decizia talibanilor din decembrie de a interzice femeilor să lucreze pentru agențiile umanitare din țară. Noile reguli se aplică atât pentru organizațiile afgane, cât și pentru cele străine.
Liderii talibani și-au justificat decizia spunând că unii lucrători umanitari au ignorat codul vestimentar islamic al țării. Orice organizație care va continua să angajeze femei își va pierde licența de funcționare. Baerbock a declarat că această interdicție va îngreuna ajungerea în țară a ajutoarelor germane și a făcut apel la talibani să permită fetelor și femeilor să revină la locurile de muncă, în școli și universități.
Potrivit unui raport recent al ONU, talibanii au înlăturat din funcțiile lor peste 250 de femei judecători și sute de femei avocați și procurori de la revenirea la putere în 2021. Experții ONU au avertizat în legătură cu "prăbușirea statului de drept" în Afganistan, adăugând că posturile judiciare sunt acum ocupate în principal de membri talibani cu puțin mai mult decât o educație religioasă de bază.

Citește și: Iran- Patru luni de proteste și nicio remușcare!

Citește și: Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?

Citește și: Yemen: Slabe speranțe pentru sfârșitul războiului în 2023

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?