Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea "Votat".
Sectiile de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.
CINE VOTEAZa
Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Peste 200.000 de alegatori cu varsta de 18 ani sunt asteptati sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce peste 2.500
Astfel, la primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei sunt asteptati la urne 227.104 alegatori cu varsta de 18 ani.
Conform datelor AEP, 1.853 de alegatori au varsta de 100 de ani si 2.538 au peste 100 de ani.
Potrivit statisticilor, 5.634.774 cetateni cu drept de vot au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar 845.109 alegatori au peste 80 de ani.
UNDE SE VOTEAZA
Alegatorii voteaza de regula la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare in care isi desfasoara activitatea.
Alegatorii care in ziua votarii se afla in strainatate voteaza la sectiile de votare constituite pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente existente la biroul electoral al sectiei de votare, alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi in listele electorale suplimentare.
Pe aceleasi liste vor fi trecuti, pentru a vota, alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie.Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia din urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate: pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie, cartii de identitate si a cartii electronice de identitate, valabile in ziua votarii.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia din urmatoarele acte de identitate: pasaportul simplu, pasaportul simplu temporar, pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.
CUM VOTAM
Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
Alegatorul prezinta actul de identitate presedintelui biroului electoral al sectiei de votare sau membrului desemnat de acesta, care verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia.
in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in lista suplimentara, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT", pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.
Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", buletinele de vot la care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.
Votul este valabil exprimat in cazul in care, desi stampila cu mentiunea "VOTAT" aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta, in cazul in care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si in situatia in care stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater.
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei