Peste 2.000 de persoane şi-au dat demisia din Armata Română în primele 9 luni ale anului în curs, un număr dublu față de cel consemnat în întreg anul 2021.
Mii de militari au demisionat din Armata Română în 2022
Peste 2.000 de militari şi-au dat demisia din Armata Română în primele 9 luni ale anului, numărul fiind dublu față de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000)
Motivul principal al demisiilor se pare că este războiul care se desfășoară la granițele României, dintre Rusia și Ucraina.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, lansată de siteul Secretariatului general al Ministerului Apărării ″ Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.
Ordonanța de Urgență vine în completarea Legii nr 80 din 11 iulie 1995.
″ Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar în special din motive pecuniare.(...) Acest complex cauzal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată, în condițiile în care exigențele sunt sporite, sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina, este menționat în același document.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: MApN modifică statutul cadrelor militare. Cine poate deveni ofițer și subofițer la Ministerul Apărării
Între 25% şi 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime ale mediului militar
De asemenea, soluția care se impune a fi adoptată de urgență pentru eliminarea acestui deficit major, în rândul subofițerilor, o reprezintă formarea acestei categorii de personal din rândul soldaților și gradaților profesioniști care au absolvit, cu diplomă de bacalaureat, studii de nivel liceal.
Cu alte cuvinte, se are în vedere în modificarea legislației în vigoare astfel încât ofițeri în activitate să poată deveni și absolvenții anului IV ai instituțiilor civile de învățământ superior cu durată de studii mai mare de 4 ani, nu doar absolvenții cu diplomă de licență ai respectivelor instituții.
Potrivit Ordonanței de Urgență, pentru completarea Legii nr 80/1995, vor putea ocupa funcții de ofițeri în activitate și absolvenții anului IV ai instituțiilor civile de învățământ superior cu durată de studii mai mare de 4 ani, nu doar absolvenții cu diplomă de licență ai respectivelor instituții, fiind vorba de studenții școlarizați de facultățile civile special pentru nevoile și în condițiile Ministerului Apărării Naționale.
Sursă: sg.mapn.ro