Peste 2000 de familii vor beneficia de un ajutor în valoare de 1000 de lei, de la stat

Author: Diana Ghita
Actualizat: 24 iul 2023, 11:40

Ministerul Educației a publicat lista cu beneficiarii ajutoarelor pentru calculatoare

Sursa: shutterstock.com

Ministerul Educației a adus în atenția publică, la începutul lunii iulie, o listă în care sunt enumerați beneficiarii unei legi referitoare la încurajarea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare semnificative.

Aceasta este o măsură menită să contribuie, în mod considerabil, la dezvoltarea competențelor digitale în rândul tinerilor.

Citește și: Ce criterii trebuie să îndeplinească un tânăr trecut de 18 ani pentru a primi în continuare alocație, în România

Când se vor primi ajutoarele

Potrivit Ordinului Ministerului Educației 4.966/2023, publicat pe 4 iulie, pentru anul 2023, 2.165

de beneficiari sunt prevăzuți pentru a beneficia de acest ajutor financiar.

Aceste ajutoare vor fi sub forma unor bonuri valorice. Acestea se vor elibera către beneficiari între 18 și 29 septembrie. Perioada de timp pentru cumpărarea computerelor va fi una destul de generoasă, mai exact, tinerii vizați își vor putea achiziționa dispozitivele între 18 septembrie și 30 octombrie.

Ordinul a venit cu o schimbare semnificativă anul acesta, crescând la 500 de lei venitul maxim brut lunar pe membru de familie.

Față de anul anterior, aceasta reprezintă o creștere substanțială. Prin urmare, va crește numărul elevilor și studenților care vor putea beneficia de pe urma programului Euro200.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunțul momentului pentru românii care nu au primit cardul de alimente! Tot ce trebuie să știe persoanele eligibile

Cine va putea beneficia de acest sprijin financiar

Ajutorul financiar pentru un calculator va avea valoarea de 200 de euro, aproximativ 1.000 de lei. Pentru ultima zi a lunii precedente, suma este calculată la cursul de schimb valutar transmis de Banca Națională a României și nu poate depăși valoarea computerului cumpărat.

Orice familie care are în componență elevi și/sau studenți, indiferent de numărul acestora, este vizată să beneficieze de sprijinul financiar pentru achiziția unui singur calculator.

Aceștia pot aplica prin înaintarea unei cereri de acordare a ajutorului la unitatea de învățământ la care sunt înscriși beneficiarii. Cererii trebuie să i se atașeze documentele necesare.

Trebuie subliniat faptul că înstrăinarea device-urilor, înainte ca perioada de 3 ani de la cumpărarea lor să expire, este interzisă. Încălcarea acestei prevederi va atrage, după sine, răspunderea celor vinovați. De asemenea, sancțiunea va consta în restituirea valorii în lei a ajutorului financiar acordat, calculat de la data constatării la cursul de schimb.

Citește și:   "Aproape că ne-a dublat volumul de muncă": Efectul real al Inteligentei Artificale?

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?