Peste 22 de români au cerut evacuarea din Sudan. Mai multe țări și-au evacuat personalul diplomatic

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 ian 2024, 00:50

Un număr de 22 de cetățeni români au cerut evacuarea din Sudan din cauza conflictelor care au avut loc în ultima perioadă.

MAE a anunțat că aproximativ 22 de români și 4 membri de familie ai acestora au cerut evacuarea de urgență din Sudan, ca urmare a războiului civil care are loc în ultima perioadă în această țară.

22 de cetățeni români au cerut evacuarea din Sudan

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe: „MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, își înregistraseră prezența și/sau au fost contactați de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetățeni români și 4 membri de familie, cetățeni sudanezi”.

Citește și: Un înalt diplomat al UE solicită patrule navale în strâmtoarea Taiwan

Astfel, se precizează că că a fost activat un „task-force interinstituțional” pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați în Sudan, în vederea evacuării în siguranță a acestora din această țară. Alerta de călătorie către Sudan a fost ridicată la gradul 9

Conform comunicatului lansat de MAE: „Încă de la momentul activării task force-ului interinstituțional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate și partenerii instituționali, numeroase demersuri pentru identificarea și contactarea cetățenilor români

și a membrilor acestora de familie aflați în Sudan, precum și stabilirea unor modalități optime de evacuare. MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei)”.

Care sunt recomandările MAE?

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

Să nu părăsească domiciliul, să stea la adăpost (departe de ferestre, în subsol etc.), să ia măsuri adecvate de protecție pentru siguranța personală;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Să evite, indiferent de regiunea în care se află, orice deplasare neesențială (doar pentru provizii, urgențe medicale), locurile aglomerate, demonstrațiile, precum și deplasarea în alte zone ale țârii;

Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;

Să respecte anunțurile sau recomandările autorităților locale și mass media.

Citește și: Americanii din Sudan au fost și ei evacuați

În Sudan au loc confruntări sângeroase

Începând cu 15 aprilie, Sudanul este scena unor ciocniri puternice între armata sudaneză și grupul paramilitar RSF (The Rapid Support Forces – Forțele de Sprijin Rapid), care au afectat inclusiv capitala Khartoum. Peste 400 de oameni au murit în conflictul care durează deja de mai bine de o săptămână.

Sâmbătă, 22 aprilie, americanii au evacuat membrii corpului diplomatic și pe familiile acestora din Khartoum.

În această operațiune de evacuare au fost implicați aproximativ 100 de membri ai forțelor de operațiuni speciale americane. Mai multe aeronava americane, inclusiv trei elicoptere de transport, au decolat de la o bază americană din Djibouti, au realimentat în Etiopia și apoi au zburat încă trei ore către Khartoum. Acolo, au stat doar o oră la sol, înainte de a decola din nou.

De asemenea, personalul ambasadei britanice urmează să fie evacuat„cât mai curând posibil” din cauza temerilor legate de siguranță în urma atacurilor asupra misiunilor diplomatice, a declarat o sursă guvernamentală britanică.

Sursă: mae.ro

 

Taguri: