Peste 10.000 de membri ai forțelor de menținere a păcii ale ONU vor stabiliza statul Mali din Africa de Vest, aflat în criză, iar Bundeswehr este, de asemenea, desfășurată. Dar guvernul se simte intimidat. Acum, acesta caută confruntarea.
Diplomații prezenți în marja Consiliului de Securitate al ONU nu erau pregătiți pentru această cerere dură a ministrului de externe din Mali, Abdoulaye Diop: "Guvernul din Mali cere retragerea imediată a Minusma.
Peste 300 de soldați ONU au murit
Operațiunea din Mali este una dintre cele mai periculoase misiuni ONU din lume. Peste 300 de căști albastre au murit până în prezent în cadrul misiunii de menținere a păcii. De zece ani, mandatul Minusma a fost de a sprijini țara în criză în implementarea unui acord de pace și a procesului de tranziție de la actualul guvern militar la un guvern civil ales în mod democratic. De asemenea, accentul este pus pe protecția populației civile.
Cu puțin timp înainte de semnalul din Mali, ambasadorul Franței la ONU, Nicholas de Revière, subliniase importanța continuării Minusma: "Întrucât mandatul pentru Mali expiră la 30 iunie, acest Consiliu trebuie să se ocupe din nou de această problemă. Este o misiune importantă pentru Mali, dar și pentru stabilitatea întregii regiuni".Mali a cunoscut trei lovituri de stat militare din 2012 și este extrem de instabilă din punct de vedere politic. Extremiștii islamiști profită de vidul de putere. În ultimii ani, tensiunile dintre ONU și guvern au crescut. în ultimii ani, Mali colaborează îndeaproape cu Rusia. Potrivit estimărilor, până la 2.000 de mercenari ai Grupului rus Wagner acționează acolo împotriva susținătorilor grupărilor teroriste SI sau Al-Qaida.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Forțele armate germane se vor retrage în 2024
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Franța și-a încheiat participarea la Minusma. Germania intenționează să își retragă cei 1400 de soldați la sfârșitul lunii mai 2024.Bundeswehr a fost unul dintre cei mai importanți contributori de trupe la misiunea Căștilor Albastre timp de zece ani. În ultima vreme, însă, a fost obstrucționată în mod repetat de partea maliană.
De fapt, Consiliul de Securitate al ONU vrea să decidă la 29 iunie dacă să prelungească Minusma. Cu toate acestea, o condiție prealabilă pentru o misiune de pace este întotdeauna consimțământul țării în cauză. Inițial, nu era clar dacă mesajul din Mali va conta ca poziție oficială în fața Consiliului de Securitate sau dacă ar fi nevoie și de o scrisoare din partea guvernului, de exemplu. În cazul în care Mali ar cere efectiv sfârșitul Minusmei, Consiliul de Securitate ar trebui să decidă asupra unui mandat de retragere. În acest caz, Bundeswehr ar trebui, probabil, de asemenea, să se retragă mai devreme decât era prevăzut.
Citește și: În interiorul operațiunii de salvare a copiilor răpiți de rusi din Ucraina
Citește și: G7 lansează un ultimatum celor care favorizează războiul Rusiei!
Citește și: Marea Britanie ia măsuri pentru a interzice diamantele rusești! Ce face EU?