Peste 800.000 de români vor primi un ajutor financiar din partea statului: Guvernul a aprobat menținerea în plată a drepturilor de ajutor de încălzire

Autor: Cristina Mocanu

Peste 800.000 de români vor primi un ajutor financiar din partea statului

Sursa: pexels.com

Românii cu venituri reduse vor beneficia în continuare de suma de bani din partea statului pentru ajutorul de încălzire.

În contextul protejării celor mai vulnerabile categorii sociale, Guvernul României a luat decizia importantă de a menține ajutorul de încălzire și pentru cei care utilizează lemne pentru încălzirea locuințelor, chiar și în cazul în care majorările pensiilor ar duce la depășirea plafonului. Această măsură vine în sprijinul a aproximativ 800.000 de gospodării și evidențiază angajamentul autorităților de a asigura stabilitatea și sprijinul necesar în fața presiunilor financiare.

Ajutor de încălzire pentru 800.000 de români

Potrivit romaniatv.net, începând cu anul 2023, Guvernul României a luat măsuri pentru a asigura că ajutorul de încălzire rămâne accesibil pentru toți cei care îl necesită, inclusiv pentru cei care se bazează pe lemne pentru încălzirea locuințelor lor. O veste bună pentru beneficiari este că acest sprijin va fi menținut, chiar și în situația în care majorările pensiilor din ianuarie ar putea duce la depășirea plafonului.

În conformitate cu noile reglementări, beneficiarii care au depus cereri pentru ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie în toamna anului 2023 vor continua să primească aceste drepturi, chiar și pe parcursul sezonului rece din primăvara lui 2024. Guvernul a aprobat menținerea acestor drepturi la același nivel, luând în considerare modificările legislative recente.

Această decizie vine în contextul adoptării Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG).

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie se vor aplica doar pentru cererile depuse după 1 ianuarie 2024. Această măsură are scopul de a asigura stabilitatea și predictibilitatea în ceea ce privește drepturile sociale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ajutoarele sociale se majorează începând cu 1 martie 2024: Care sunt persoanele care vor primi bani în plus de la stat

Care este rolul acestei misiuni?

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestei măsuri, menționând că aceasta vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, în special a pensionarilor și a familiilor cu copii.

Protejarea acestor categorii vulnerabile este esențială pentru a le asigura un nivel minim de trai și pentru a preveni riscul de excluziune socială.

”Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii, aceștia fiind cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecție”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

În prezent, aproximativ 800.000 de gospodării din întreaga țară beneficiază de ajutorul de încălzire. Decizia de a nu lua în calcul majorările pensiilor și salariilor la stabilirea acestor drepturi vine în întâmpinarea nevoilor acestor categorii de beneficiari. Majorările semnificative ar fi putut duce la pierderea sau diminuarea sprijinului acordat, ceea ce ar fi pus în dificultate o parte din consumatorii vulnerabili de energie.

Citește și: Când urmează să primească românii banii pe cardurile de energie: Persoanele cu venituri reduse pot beneficia de un sprijin financiar destinate montării repartitoarelor pentru încălzirea locuințelor

Astfel, menținerea ajutorului de încălzire în România reprezintă o măsură vitală pentru asigurarea securității energetice și protecția socială a celor mai vulnerabili membri ai societății. Este un angajament al statului de a sprijini bunăstarea și incluziunea socială, asigurând că nimeni nu este lăsat în urmă în fața dificultăților economice.