Peste opt milioane de euro ajung la biserici în 2023. Marcel Ciolacu, PSD și AUR au depus amendamentele în Parlament

Author: Lavinia Medrea

PSD și AUR au depus amendamentele în Parlament

Sursa: Facebook Marcel Ciolacu

Miercuri, parlamentarii au adoptat mai multe amendamente depuse de AUR și PSD la proiectul Legii Bugetului pe 2023, prin care se alocă fonduri de peste opt milioane de euro pentru biserici, meniți pentru reparații și construcții de biserici și pentru plata salariilor preoților și a personalului bisericilor.

Marcel Ciolacu a depus un amendament prin care a solicitat mărirea cotribuției lunare pentru personalul neclerical din biserici la 2.300 de lei, relatează Digi24.

Peste opt milioane de euro vor fi alocați bisericilor în 2023

De asemenea, Marcel Ciolacu a cerut alocarea sumei de 517.200 de euro în fiecare lună, respectiv 6.206.400 euro anual, pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor.

Citește și: Marius Budăi, anunț oficial despre creșterea pensiilor: „Veniturile pensionarilor cresc diferențiat, cu până la 45%” Ce se va întâmpla cu pensiile după adoptarea bugetului pentru 2023

„Este necesară suplimentarea cu 75.000 euro/lunar atât pentru creșterea cuantumului sprijinului pentru cele 850 de posturi clericale care primesc contribuție de la bugetul de stat cât și pentru aproximativ 40 de posturi clericale care nu beneficiază în prezent de niciun sprijin financiar.

Pentru majoritatea personalului clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării sprijinul financiar este la nivelul salariului minim pe economie din România (aproximativ 480 euro/lunar). Întrucât salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei/lunar este necesară suplimentarea cu 50.000 euro/lunar a sprijinului pentru ca personalul clerical care își desfășoară activitatea în afara granițelor țării să beneficieze în anul 2023 de sprijin financiar la nivelul salariului minim brut pe economie.
Suplimentarea cu încă 25.000 euro/lunar va permite sprijinirea a 40 de posturi clericale pentru personalul clerical aparținând Mitropoliei Basarabiei (Republica Moldova) și Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix (Serbia), ambele parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. În ceea ce privește sprijinirea activității personalului de cult care își desfășoară activitatea în cadrul așezămintelor românești din afara granițelor țării o prioritate o reprezintă sprijinirea salarială a personalului clerical care nu beneficiază de nicio formă de sprijin financiar, 35 de preoți în Mitropolia Basarabiei și 5 preoți în Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix”
, se menționează în expunerea de motive pentru solicitarea
făcută de președintele PNL.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Marius Budăi, anunț despre plata pensiilor. Ce se va întâmpla în 2023

Se alocă fonduri uriașe pentru reparațiile bisericilor

Se alocă, de asemenea, 655.000 de lei pentru Sinagoga din Cetate. Pentru reparațiile și dezvoltarea unui număr mare de biserici se cere suplimentarea cu 4.825.000

a bugetului pentru susținerea cultelor din cadrul bugetului SGG. 

Au fost adoptate și mai multe amendamente puse pe masă de către AUR pe marginea bugetului SGG, tot pentru mărirea fondurilor destinate bisericilor.

Așadar, se va aloca suma de 3.378,400 lei pentru biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Cetăţuia, comuna Puieşti, judeţul Vaslui. Este una dintre cele mai vechi biserici din ţară, datând din secolul al XVI-lea.

Conform altui amendament, se alocă suma de 250.000 de lei pentru refacerea picturii şi reparaţia Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae”, Vlădica din Prund, Sector 4, Bucureşti.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.