Peste toxic: ce sa nu mai mananci, lista celor mai toxici pesti

Autor: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:56
Peste toxic: ce sa nu mai mananci, lista celor mai toxici pesti

Ce peste este toxic: lista completa cu cei mai toxici pesti; ce nu trebuie sa mai cumperi niciodata de la magazin.

Pestele este varianta preferata a celor care vor sa micsoreze consumul de carne si sa adopte o alimentatie mai sanatoasa. Se stie ca pestele are o multime de beneficii pentru organism, insa nu multa lume este la curent cu lista pestilor toxici.

Iata mai jos ce pesti nu ar mai trebui sa cumperi; evita pe cat posibil consumul lor.

Citeste si: Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci

Citeste si: Ficatei de pui toxici: cum iti dai seama ca ficateii sunt toxici

Citeste si: Usturoi toxic: cum deosebesti usturoiul bun de cel toxic

Peste toxic: care sunt cei mai toxici pesti

In general consumul de peste este chiar recomandat; acesta nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia unui om sanatos.

In ultimii ani insa calitatea carnii de peste s-a degradat considerabil si, astfel, consumul ar putea avea mai mult dezavantaje decat avantaje.

Probabil unul dintre cei mai toxici pesti este pangasius. Acest tip de peste a devenit extrem de popular in ultimii ani deoarece se gateste extrem de usor si rapid si nu are oase. In realitate insa reprezinta o adevarata bomba cu ceas.

Fileul de pangasius din comert are un continut extrem de redus de nutrienti.

De regula ceea ce vedem in magazine provine de la ferme din Vietnam, unde pestii sunt crescuti pe cursul raului Mekong, care este extrem de poluat.

Pangasius este si un peste sanitar, care se hraneste cu multe toxine, bacterii si microorganisme, dar si resturi de peste mort. Carnea lui este astfel contaminata, toxica si nu este deloc sanatoasa pentru consum. Nu in ultimul rand, datorita cererii mari, s-a descoperit ca pestii sunt injectati cu diversi hormoni, pentru a le accelera cresterea.

Citeste si: Ciorbă acră. Porția de nutrienți care te pune pe picioare

Peste toxic: ce pesti au un continut ridicat de mercur

Pe langa pangasius, evitati consumul de pesti care au un continut ridicat de mercur in carne. Primii pe lista sunt pestii rapitori mari: rechinul sau somnul spre exemplu ar trebui evitati.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bibanul este bun la gust, insa si el are mult mercur in carne, de aceea este indicat sa alegem bibani de dimensiuni mici, de pana in 0.5

kilograme. Acelasi lucru este valabil si pentru cod; are proteine de calitate in compozitie, insa nu exagerati cu consumul lor.

Puteti consuma fara probleme, oricat de des, caras, macrou, merluciu sau pastrav de crescatorie.

Citeste si: Salata orientala. Reteta secreta de post si de dulce

Ce beneficii are consumul de peste

Consumat si gatit corect, pestele are nenumarate beneficii pentru organismul uman. Pestele este extrem de bogat in grasimi nesaturate, in special in acizi Omega 3, care regleaza metabolismul, previn imbatranirea preccoce si stimuleaza buna functionare a memoriei.

Consumul de peste duce in timp la scaderea nivelului de colesterol rau din organism (LDL), si creste nivelul colesterolului bun din organism (HDL). Studiile au demonstrat ca un consum regulat de peste previne sau intarzie aparitia Alzheimer.

Carnea de peste scade nivelul trigliceridelor din sange si protejeaza astfel sistemul cardiovascular, reducand astfel hipertensiunea arteriala sau riscul unui infarct miocardic.

Pestele este bogat si in aminoacizi si stimuleaza cresterea si refacerea celulelor organismului. Are si un continut mare de minerale esentiale, precum potasiu, fier, fosfor, calciu, cupru si zinc.

S-a descoperit si ca un consum regulat de peste scade riscul de ateroscleroza, previne osteoporoza, depresia, boile tiroidei, anemia si chiar cancerul.

Peste: reteta de peste cu legume la cuptor

Iata o reteta de peste foarte usor de preparat, cu un rezultat delicios. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de peste la alegere (poate fi crap, stiuca, salau sau pastrav), jumatate de kilogram de cartofi, doua fire de praz, 4 linguri de ulei de masline, 3 morcovi, marar, patrunjel, 3 catei de usturoi, o lamaie, sare si piper.

Se curata pestele foarte bine, se spala cu apa rece din abundenta si se taie in bucati de dimensiuni egale. Se condimenteaza bine cu zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.

Ulterior se curata prazul, se toaca si se caleste timp de 5- 10 minute intr-o tigaie incinsa. Se scoate, se adauga in tava, iar peste el se pun cartofii taiati cubulete si morcovii. Se pune putina apa, dupa care se adauga pestele pregatit anterior.

Se pun cele patru linguri de ulei de masline, se adauga din nou sare si piper dupa gust si se baga totul la cuptor, unde se lasa timp de 30- 40 de minute.

Cand este gata se scoate, se portioneaza, se asaza pe farfurie si se pune deasupra patrunjelul proaspat, taiat marunt. Se serveste cu garnitura si cu mamaliguta calda.