Vineri, 2 septembrie, Ministrul Agriculturii a vorbit în timpul unei vizite în Arad, despre o eventuală plafonare a prețurilor la alimente. Petre Daea susține că cei mai afectați vor fi producătorii.
Citeste si: Noi scumpiri din toamnă. Prețurile vor crește cu „cel puțin 20%-30%”
Petre Daea, despre plafonarea prețurilor la alimente: Cei care vor suferi vor fi producătorii agricoli
Totodată, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susține că nu există motive pentru alte scumpiri în perioada următoare.
„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor prețuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toți.
Nu văd scumpiri la această dată pentru că prețul s-a liniștit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, în timpul unei vizite în Arad.
Citeste si: Avertisment fără precedent în România. Cât va ajunge să coste un kilogram de cartofi
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De asemenea, Guvernul României a aprobat, miercuri, o Hotărâre de Guvern (HG) ce modifică HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în sensul completării sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură între aprilie 2022 și septembrie 2022.
„Modificările aduse prin prezentul act normativ vizează suplimentarea sumelor existente alocate prin bugetul MADR pe anul 2022 cu suma de 480.000.000 lei, valoarea totală a schemei în anul 2022 devenind în prezent 817.000.000 lei. Luăm toate măsurile ca să ne asigurăm de continuarea aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2022, fapt ce contribuie la diminuarea efectivă a costurilor de producție prin rambursarea sumelor reprezentând diferențele de accize și stimularea continuității activităților din agricultură.
Venim în sprijinul fermierilor, astfel încât să le oferim o gură de oxigen, atât de necesară în gestionarea cheltuielilor realizate”, a declarat, miercuri, Petre Daea, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Marcel Ciolacu nu este de acord cu reducerea TVA
Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu câteva luni că unele produse pe fondul scumpirilor ar putea să nu aibă efect.
„Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% și mai mult… Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă și să definim niște produse strategice și, ținând cont că și statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare.
Dar nu trebuie creat un dezechilibru economic. România e asigurată alimentar în acest moment”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.