Petrecere pe stil vechi! Mii de moldoveni, ucrainineni si rusi sarbatoresc Craciunul VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 04 nov 2020, 10:30

In hotelurile si restaurantele din Poiana Brasov, mii de moldoveni si de rusi au petrecut romaneste.

Pentru ei a devenit o traditie sa faca aici Craciunul pe rit vechi. Iubesc tara noastra mai mult decat oricare alta destinatie turistica.

 

Dupa ce au servit bunatati traditionale, a venit vremea dansului. Fetele, una mai frumoasa decat cealalta, s-au prins repede in hora.

 

Aseara au rasunat din nou colindele in satele din Maramures. Sute de mii de romani de origine ucrainieana au sarbatorit Craciunul pe rit vechi.

Asa ca traditia  a fost respectata.

 

Pe langa colinde, ucrainenii s-au pregatit si cu bucate traditionale specifice pentru Masa de Craciun. Gospodinele au gatit 12 feluri de mancare, toate de post asa cum este obiceiul.

 

Tanti Liubla a trabaluit toata ziua in bucatarie. A pregatit pentru masa de Craciun un adevarat festin culinar. Fiecare fel de mancare are cate o semnificatie.

Potrivit traditiei nimeni nu are voie sa manance produse considerate de dulce decat dupa ce primeste dezlegarea de la preot, in timpul slujbei de la miezul noptii.

 

Nici animalele nu sunt uitate, gospodarii pun pe masa de Craciun si o mana de fan proaspat. Se spune ca animalele care vor manca din fanul pus pe masa de Craciun vor fi ferite de tot raul in anul care urmeaza.

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu bucatele pe masa tanti Liubla ii primeste pe colindatori. La ucrainieni traditia este ca micutii sa mearga la colindat cu vioara, batranii spun ca acestia aduc noroc gospodariei.

 

Si sarbii din zona Banatului au sarbatorit Craciunul pe rit vechi. Ei au mers la slujba din ajunul Craciunului si apoi au petrecut cu mese imbelsugate.

 

Inainte de a se infrupta din bucatetele pregatite,  sarbii au aprins traditionalul badnjak- un foc de lemne de stejar si paie. Acesta simbolizeaza puterea si taria noului an, iar paiele aduc aminte de ieslea in care s-a nascut Iisus.

Din lemnul ars in curtea bisericii au sarit multe scantei, semn ca 2013 va fi un an rodnic.

 

Credinciosii ortodocsi de rit vechi respecta cu sfintenie obiceiurile mostenite de la stramosi. Traditia spune ca de pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca cesnitza, prajitura cu nuci in care bucataresele pun un banut pentru a avea noroc.

 

Dupa Craciun, credinciosii ortodocsi de rit vechi  se pregatesc sa intampine si Anul Nou, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

 

 

Taguri: