Petrecerea continuă! Oltenii şi 'gladiatorii'!

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 10:17

Sâmbătă 6 august, de la ora 20:30, în emisiunea "Nuntă cu surprize” vom vedea cea mai interesantă poveste de dragoste, o iubire cu iz oltenesc!

Mirele şi mireasa, de loc din Slatina, s-au gândit să îşi oficializeze relaţia, după şapte ani de dragoste intensă şi pasională.
 
Andreea Mantea, prezentatoarea emisiunii, a mers la nunta viitorilor miri, Georgiana şi Valerică, chitită să le ofere acestora cât mai multe surprize plăcute, împreună cu naşii acestora. Odată ajunsă acolo, Andreea  a organizat o petrecere a burlăciţelor, iar surpriza serii a venit din partea echipei emisiunii când, burlăciţele petrecăreţe au avut parte de un "gladiator”, un stripper profesionist care le-a oferit fetelor un show incendiar. 

 
Viitoarea mireasă, Georgiana, i-a povestit Andreei cum ea şi Valerica s-au întâlnit, s-au îndrăgostit unul de altul şi că, în urma iubirii lor a apărut Ayanna Ştefania, fetiţa lor de 8 luni. O bună bucată de timp cei doi au fost plecaţi din ţară pentru a munci şi pentru a-i oferi fetiţei lor un trai mai bun, dar s-au întors pentru a se căsători după tradiţiile olteneşti, pe meleagurile natale. 

 
 Obiceiurile olteneşti de nuntă sunt cel puţin interesante: 
 
În jurul orei prânzului, după oficializarea relaţiei la Casa Căsătoriilor, se merge la casa părintească a miresei, aceasta se schimbă în rochie de mireasă şi se merge la udat la a treia fântână din drumul nuntaşilor (domnişorul şi domnişoara de onoare cară o găleată cu apă şi un buchet de flori cu busuioc, iar împreună cu mireasa scot apa din fântână de trei ori şi stropesc nuntaşii sub formă de cruce cu apă şi busuiocul). 

 
La întoarcere mireasa le oferă oamenilor care ies să vadă nunta o ploscă cu vin din care aceştia trebuie să bea. Odată întorşi acasă, împodobesc un brad cu flori (florile sunt făcute joi seara de către tinerii necăsătoriţi), 2 batiste, 2 covrigi, 2 mere, aţă albă şi roşie care este aşezată pe un fus (fusul după ce se goleşte de aţa se rupe şi se aruncă cât mai sus). 

 
 După împodobire, bradul este udat cu vin de către mireasă şi domnişorii de onoare, apoi este parfumat. Se face hora miresei, unde nuntaşii joacă hora, iar mireasa împreună cu domnişoara de onoare pun florile invitaţilor în piept.
 
 La  aceste obiceiuri ginerele nu participă!
 
 Apoi se merge la casa părintească a mirelui unde un tânăr necăsătorit îl va bărbieri pe ginere folosind un topor, măr înmuiat în vin şi un aparat de ras.
După acest obicei mirele împreună cu familia şi nuntaşii merg la naşi acasă. Acolo sunt întâmpinaţi de aceştia care, îşi aşteaptă finul pentru a-i pune floarea în piept. Drept răsplată, ginerele o să meargă cu un cadou numit tradiţional plocon. La aceste obiceiuri mireasa nu participă!
 
 Cum arată nunta la olteni, ce obiceiuri şi tradiţii au aceştia, cum se distrează şi mai ales de ce surprize inedite au avut parte mirii, aflaţi sâmbătă, 6 august de la ora 20:30, în emisiunea "Nuntă cu surprize" prezentată de Andreea Mantea şi Gabriel Coveşeanu, la Kanal D!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.