Petrolul și acțiunile turcești au fost câștigătoarele bursei 2022!

Autor: Bogdan Frațilă

Acțiunile petroliere au crescut vertiginos în 2022, așa că nu este o surpriză că fondurile care urmăresc sectorul energetic au fost câștigătoare pe Wall Street!

Sursa: PixaBay

Acțiunile petroliere au crescut vertiginos în 2022, așa că nu este o surpriză că fondurile care urmăresc sectorul energetic au fost câștigătoare pe Wall Street!

Acțiunile petroliere au crescut vertiginos în 2022, așa că nu este o surpriză că fondurile care urmăresc sectorul energetic au fost câștigătoare pe Wall Street în acest an. Dar fondul de top al anului este unul surprinzător: Acesta investește într-o varietate de companii cu sediul în Turcia. Fondul tranzacționat la bursă iShares MSCI Turkey a înregistrat o creștere mai mult decât dublă la data de 19 decembrie, potrivit datelor de la Morningstar Direct.

Fondul are participații importante în gigantul financiar turc Akbank, în retailerul Bim cu sediul la Istanbul și în compania mamă a Turkish Airlines. Turcia a fost puternic afectată de inflație, ca și restul lumii, iar moneda sa, lira, s-a prăbușit în raport cu dolarul american și cu alte monede importante la nivel mondial.

Atunci de ce aceste câștiguri mari?

Piața bursieră a Turciei a prosperat pentru că țara face ceva ce majoritatea celorlalți nu fac: banca sa centrală a redus ratele dobânzilor pentru a susține cheltuielile de consum.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să mențină ratele foarte scăzute. El a concediat chiar mai mulți bancheri centrali în ultimii ani care au refuzat să reducă ratele.
Economia turcă a încetinit recent, în timp ce șomajul a crescut, dar instabilitatea nu a afectat acțiunile turcești. ETF-ul iShares Turkey a avut de asemenea un impuls de pe urma creșterii prețurilor la energie, deoarece rafinăria Tüpraș este o participație de top.

Alte fonduri și ETF-uri petroliere americane și internaționale au fost, de asemenea, în fruntea listei Morningstar Direct. (Morningstar Direct a furnizat CNN Business un clasament al celor mai bune și mai proaste fonduri mutuale și ETF-uri pentru 2022, excluzând așa-numitele fonduri cu efect de levier care fac pariuri supradimensionate pe indicii bursieri).
United States 12 Month Natural Gas (UNL), Energy Select Sector SPDR (XLE) și mai multe fonduri petroliere/energetice gestionate de firme de investiții de top precum Fidelity, Vanguard și iShares de la BlackRock (BLK) au crescut cu 50% până la 80% în acest an.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O privire asupra celor care au pierdut

În acest an zbuciumat pentru acțiuni, în 2022 au existat semnificativ mai mulți perdanți decât câștigători în lumea fondurilor mutuale și a ETF-urilor.

SPDR S&P 500 ETF (SPY) și Invesco QQQ (QQQ), care urmăresc S&P 500 și Nasdaq 100, au scăzut cu 19% și, respectiv, 31%.
Dar niciun fond nu a fost lovit mai tare decât ETF-urile cu expunere la Rusia.
Cele mai multe fonduri cu investiții în companii rusești de top fie au lichidat, fie au oprit tranzacționarea după decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie, un act care a forțat, în esență, Statele Unite, Europa și restul lumii occidentale să întrerupă legăturile cu Moscova și cu întreprinderile rusești.
Investițiile în ETF-uri din Rusia de la iShares, VanEck și Voya au fost destul de mult șterse. Carnagiul din criptomonede a afectat puternic și câteva fonduri. Prețurile Bitcoin s-au prăbușit chiar înainte de prăbușirea fostului unicorn cripto FTX. Dar dispariția uluitoare a companiei lui Sam Bankman-Fried a trimis și mai multe unde de șoc în întreaga industrie.
Fondurile de la Osprey, Grayscale, VanEck (din nou), Global X, Bitwise, First Trust, Invesco și multe alte firme de investiții instituționale s-au prăbușit toate cu peste 70% în 2022.
Alte fonduri care au fost odată la modă au fost, de asemenea, lovite puternic în acest an.
Mai multe dintre ETF-urile Ark conduse de Cathie Wood, care au avut o expunere semnificativă la Tesla (TSLA), Coinbase, Zoom (ZM), Roku (ROKU) și alte acțiuni de tehnologie de moment care au scăzut vertiginos în 2022, s-au numărat printre cei mai mari perdanți ai fondurilor.
Numeroase fonduri care se concentrează pe stocurile de canabis, de asemenea, ahem, au mers la ghiveci în acest an. ETF-urile de canabis de la AdvisorShares, Global X și Amplify s-au scufundat toate cu peste 60%. Chiar dacă tot mai multe state legalizează iarba recreativă și medicinală, concurența intensă din acest domeniu face dificilă generarea de profituri de către companiile de canabis.

Citește și: Casa Albă neaga recesiune, anuntand ca SUA e departe de asa ceva!

Citește și: Criza din Zona Euro se adâncește și indică o recesiune de iarnă!

Citește și: Dolarul puternic creează dificultăți pentru întreprinderile americane!