Picioare umflate: cauze și factori de risc

Author: Ana Filip
Actualizat: 18 apr 2023, 12:06

Oricui i se poate întâmpla să i se umfle picioarele uneori, iar acest lucru provoacă disconfort. Deși în general reprezintă o problemă ocazională, de scurtă durată și fără implicații medicale, pot exista și cazuri în care umflarea picioarelor poate fi asociată cu o afecțiune ce necesită un consult de specialitate. Iată care sunt cauzele comune și factorii de risc pentru picioarele umflate!

Cauze pentru picioare umflate

Exista mai multe cauze potențiale pentru picioare umflate, iar cele comune sunt:

Edemul 

Acesta, cunoscut și sub denumirea de “acumulare de fluid”, apare atunci când țesuturile sau vasele sangvine de la nivelul picioarelor rețin o cantitate mai mare de lichid decât în mod firesc. Acest lucru se poate întâmpla dacă petreci foarte multe ore stând în picioare sau parcurgi distanțe lungi pe jos. În unele cazuri, edemul poate fi un semn al unor afecțiuni serioase, de exemplu [1]:

  • insuficiență cardiacă;
  • vene varicoase;
  • insuficiență venoasă;
  • afecțiuni la nivelul rinichilor.

Uneori, umflarea picioarelor poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente, de pildă, al unora pentru inimă, al unor antiinflamatoare nesteroidiene, al unora ce conțin hormoni precum estrogen sau progesteron, ale unor antidepresive. [1]

Inflamația

Aceasta poate apărea în situațiile în care țesuturile picioarelor devin iritate și umflate. Poate surveni în mod natural, ca un răspuns al organismului atunci când există rupere de os, de ligament sau de tendon. Totodată, inflamația poate fi și un simptom al unor afecțiuni precum artrita sau boli ale articulațiilor. 

Alte afecțiuni ce pot produce umflarea picioarelor pe fondul inflamației includ [1]:

  • guta;
  • bursita genunchiului;
  • osteoartrita;
  • artrita reumatoidă.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru picioare umflate se află:

Vârsta înaintată

Unul dintre principalii factori de risc pentru picioare umflate este vârsta înaintată. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, valvele venoase devin mai puțin eficiente, iar tonusul vascular scade, ceea ce poate duce la acumularea de lichide în țesuturile picioarelor și la umflarea acestora. Alte afecțiuni asociate cu vârsta, precum artrita și insuficiența cardiacă, pot contribui, de asemenea, la umflarea picioarelor.

Obezitatea

Aceasta este un alt factor de risc pentru picioare umflate. Excesul de greutate reprezintă o povară suplimentară pentru sistemul circulator și poate favoriza apariția insuficienței venoase. Obezitatea poate să exercite o presiune crescută asupra articulațiilor și a picioarelor, ceea ce poate cauza umflarea acestora.

Sedentarismul

Sedentarismul poate contribui la apariția picioarelor umflate. Lipsa de activitate fizică poate duce la stagnarea sângelui în venele picioarelor, favorizând apariția umflăturilor. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la stimularea circulației sanguine și la reducerea riscului de picioare umflate.

Ereditatea

Istoricul familial de boli venoase este un alt factor de risc pentru picioare umflate. Predispoziția genetică la insuficiență venoasă sau alte afecțiuni care afectează sistemul circulator poate contribui la apariția picioarelor umflate. Persoanele cu rude care au avut probleme cu venele sunt mai predispuse să dezvolte și ele aceste afecțiuni.

Sarcina

Sarcina poate fi un factor care contribuie la umflarea picioarelor. În timpul sarcinii, volumul sangvin al unei femei crește, iar presiunea asupra venelor din pelvis și picioare se intensifică. Acest lucru poate duce la umflarea picioarelor, în special în trimestrele doi și trei. Deși umflarea picioarelor este adesea normală în timpul sarcinii, este important să se consulte un medic în cazul în care umflarea devine severă sau apare brusc.

În concluzie, există multe cauze potențiale și diverși factori de risc pentru umflarea picioarelor. În cazul în care observi că picioarele ți se umflă brusc și nu identifici un motiv aparent și dacă manifești și alte simptome, precum dificultăți de respirație sau dureri în zona pieptului, ori dacă umflătura este pe o singură parte a corpului, mergi cât mai repede la un consult medical. [2]

Surse de referință:

  1. “21 Common Causes of Leg Swelling.” WebMD, www.webmd.com/dvt/why-legs-puffy. Accessed 5 Apr. 2023;
  2. “Know When Swollen Legs Signal Trouble.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/symptoms/leg-swelling/basics/definition/sym-20050910. Accessed 5 Apr. 2023.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.