Piețe emergente cu un grad ridicat de adoptare a criptomonedelor

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 09 iul 2023, 02:20

Interesul este cel mai mare pe piețele emergente. Crypto-adopția pare să nu mai cunoască limite

Sursa: PixaBay

Interesul este cel mai mare pe piețele emergente. Crypto-adopția pare să nu mai cunoască limite

Indicele de adoptare a criptografiei realizat de Chainalysis ilustrează în ce țări oamenii investesc cei mai mulți bani în Bitcoin și compania. Interesul este cel mai mare pe piețele emergente. De la introducerea Bitcoin ca mijloc legal de plată în El Salvador, cripto-adopția pare să nu mai cunoască limite. În America de Sud, printre altele, oamenii sunt optimiști: pe lângă bursele de valori și furnizorii de servicii de plată, chiar și directorul băncii centrale braziliene are o părere bună despre blockchain money.

Dar chiar și pe continentul african, valul de cripto-monede este departe de a se fi încheiat. În primăvară, de exemplu, Republica Centrafricană a declarat Bitcoin drept mijloc de plată.

Indicele "2022 Global Crypto Adoption Index" al serviciului de analiză criptografică Chainalysis ilustrează această evoluție: piețele emergente conduc în ceea ce privește acceptarea de bază, China rămâne activă în ciuda interdicției, iar piața bear a avut un impact relativ mic.

Piețele emergente domină indicele

Potrivit Chainalysis, țările au fost clasificate în funcție de nivelurile de venit ale Băncii Mondiale și plasate într-una dintre cele patru categorii în funcție de performanța lor economică generală: venituri ridicate, venituri medii superioare, venituri medii inferioare și venituri scăzute. Cele două categorii de mijloc domină indicele. Analizele în lanț sugerează că persoanele din țările cu venituri mici și medii-superioare se bazează adesea pe criptomonede pentru a trimite remitențe, de exemplu.

Alte utilizări includ "păstrarea economiilor în perioade de volatilitate a monedei fiduciare" și "satisfacerea altor nevoi financiare".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vietnamul în pole-position

Pentru al doilea an consecutiv, Vietnamul se află pe primul loc în ceea ce privește acceptarea de bază a criptomonedelor. Țara se mândrește cu rate de adoptare extrem de ridicate pentru "instrumente de criptomonede centralizate, DeFi și P2P". Deja într-un sondaj realizat în 2020, aproximativ 21% dintre consumatorii vietnamezi au declarat că dețin și utilizează criptomonede. Potrivit raportului, populația chineză este deosebit de puternică în ceea ce privește utilizarea serviciilor centralizate.

Acest lucru este interesant, având în vedere măsurile de reprimare ale guvernului împotriva activităților cu criptomonede. Anul trecut, de exemplu, a fost interzisă mineritul de bitcoin. "Datele noastre sugerează că interdicția a fost fie ineficientă, fie a fost aplicată fără prea multă strictețe", spune Chainalysis.

Trendul pesimist are un impact redus

Deși creșterea a scăzut odată cu debutul actualei piețe bear, adoptarea globală rămâne cu mult peste nivelurile de dinaintea pieței bull în 2020, sugerează datele, adăugând că există o masă critică de noi utilizatori care ar fi investit capital în

criptomonede în perioadele de creștere a prețurilor. Chiar și în perioada de scădere a prețurilor, investitorii nu s-au retras din pozițiile lor. Prin urmare, ecosistemul se dezvoltă în mod constant de-a lungul ciclurilor de piață. Piețele emergente, în special, domină indicele de adopție, deoarece populația trăiește în condiții economice instabile. Criptomonedele oferă avantaje unice și tangibile în acest sens.

Metodologie

Indicele este alcătuit din cinci subindice, fiecare bazat pe utilizarea de către țări a diferitelor tipuri de servicii de criptomonede. Chainalysis a clasificat toate țările, în funcție de fiecare dintre acești cinci parametri. Apoi a luat media geometrică a clasamentului fiecărei țări în toate cele cinci și a definit acest număr final pe o scară de la 0 la 1. În cadrul acestui proces, fiecare țară a primit un punctaj care a decis clasamentul general. Cu cât scorul final al unei țări este mai apropiat de 1, cu atât mai mare este clasamentul.

Citeste si: Bitcoin (BTC): Partea cumpărătorilor nu a capitulat încă

Citeste si: Vrei să devii și tu un investitor? Iată de ce să alegi investițiile crypto

Citeste si: Boom sau faliment? Cum ar putea arăta viitorul NFT

 

Taguri: