Piețele mondiale alunecă pe fondul temerilor legate de recesiune!

Author: Bogdan Frațilă

Bursele din Europa și Asia au scăzut vineri, investitorii fiind tot mai îngrijorați de majorări ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale!

Sursa: PixaBay

Bursele din Europa și Asia au scăzut vineri, investitorii fiind tot mai îngrijorați de majorări ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale!

Bursele din Europa și Asia au scăzut vineri, investitorii fiind tot mai îngrijorați de faptul că mai multe majorări ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale ar putea duce economiile majore într-o recesiune prelungită.
Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a condus pierderile, închizând în scădere cu 1,7%. Indicele japonez Nikkei 225 (N225) a încheiat ziua cu 1,5% mai jos, iar indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 1,3%. Bursele de valori din China continentală au fost închise pentru o sărbătoare publică.

Bursele din Europa și Asia au scăzut vineri, investitorii fiind tot mai îngrijorați de majorări ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale!
[Sursa: PixaBay]

Wall Street in pierdere

Contractele futures ale acțiunilor americane indică o scădere, ceea ce plasează Wall Street pe drumul spre o săptămână cu pierderi.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat miercuri că este probabil să fie necesare noi majorări ale ratelor dobânzilor în acest an pentru a aduce inflația din SUA la ținta de 2% stabilită de banca centrală.
Această declarație a fost urmată de o majorare mai puternică decât se aștepta a costurilor de împrumut din Marea Britanie de către Banca Angliei joi, care a optat pentru o creștere de jumătate de punct procentual, după ce datele de la începutul săptămânii au dezvăluit o inflație surprinzător de încăpățânată.
Iar mai devreme, vineri, datele au arătat că inflația japoneză, cu excepția alimentelor proaspete și a costurilor cu energia, a atins un maxim al ultimilor 42 de ani de 4,3%, alimentând speculațiile că Banca Japoniei ar putea regândi politica monetară relaxată și ar putea începe să înăsprească politica monetară.
"Reaccelerarea înăspririi politicii monetare la nivel mondial a temperat sentimentul piețelor din toate regiunile", a declarat Ken Cheung, strateg șef al departamentului de schimb valutar pentru Asia la Mizuho Bank.

Indicele de referință european Stoxx Europe 600 a rămas stabil vineri la ora 6.20 a.m. ET, după ce a scăzut în prima parte a zilei. Indicele CAC 40 (CAC40) din Franța a scăzut cu 0,3%, iar indicele DAX (DAX) din Germania a fost cu 0,7% mai mic.
Indicele FTSE 100 (UKX) din Londra a scăzut cu 0,2%, adăugându-se la pierderile de la începutul săptămânii. Acum este pe cale să aibă cea mai proastă săptămână de la turbulențele bancare din SUA din martie.
Lupta Băncii Angliei împotriva inflației "vine cu un cost potențial ridicat pentru economia britanică, care ar putea intra în recesiune mai târziu în acest an sau anul viitor", a declarat Axel Rudolph, analist senior de piață la furnizorul de servicii de tranzacționare online IG.

Bursele din Europa și Asia au scăzut vineri, investitorii fiind tot mai îngrijorați de majorări ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale!
[Sursa: PixaBay]

Date sumbre

Membrii consiliului de guvernare al Băncii Centrale Europene au întărit săptămâna aceasta tonul pesimist, în pofida semnelor potrivit cărora creșterea economică ar putea stagna din nou, după o revenire la începutul trimestrului al doilea.
"Mesajele... au continuat să se concentreze pe reasigurarea piețelor că factorii de decizie vor prefera să greșească în a face prea multe decât să riște ca inflația să se accelereze prea mult timp", a declarat Oxford Economic într-o notă publicată vineri.
Cele 20 de țări care utilizează moneda euro au intrat în recesiune la începutul anului. Datele unui sondaj atent monitorizat, publicate vineri, au arătat că producția din zona euro nu a crescut aproape deloc în această lună.
Indicele Stoxx Europe 600 Banks, care urmărește marii creditori din UE și Marea Britanie, a subperformat acțiunilor europene mai largi, scăzând cu 1%. O recesiune economică prelungită ar fi deosebit de dureroasă pentru creditori, deoarece ar crește probabilitatea de nerambursare a creditelor, deoarece persoanele fizice și întreprinderile cu probleme de lichidități nu ar putea face față plăților.
Temerile legate de încetinirea economiilor din întreaga lume au exercitat, de asemenea, presiuni asupra prețurilor petrolului. Contractele futures Brent, referința internațională, au scăzut cu aproximativ 1%. Țițeiul american WTI a scăzut cu 1,3%. Ambele au pierdut aproape 4% în această săptămână.

Citește și: Prețurile imobilelor scad într-un ritm record in Germania!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Internetul Obiectelor IoT- Despre piata si potentialul financiar

Citește și: Germania a alunecat în recesiune și ar trebui să fim îngrijorati!