Pilonul II de pensii: Cum poți să verifici câți bani ai în contul de pensii private

Author: Catalina Giol
Actualizat: 21 oct 2022, 10:35

Cum verifici câți bani ai în pilonul de pensii

Sursa: PixaBay

Peste 7,5 milioane de români cotizează în prezent sume către Pilonul II de pensii, însă doar aproximativ 10% accesează online contul personal de fonduri pentru a putea verifica valoarea investită în timp.

Pilonul II de pensii se referă la un tip de pensie obligatorie privată prin intermediul căreia cetățenii care ajung la vârsta pensionării își măresc veniturile cu sume adiționale, pe lângă cele oferite obligatoriu de la stat. Pilonul II funcționează pe un principiu conform căruia din contribuțiile obligatorii la pensii pe care românii trebuie să le achite, se adaugă o parte în acest cont de care se va putea beneficia la vârsta pensionării.

În prezent, peste 7,5 milioane de români cotizează lunar la Pilonul II de pensii, însă doar aproximativ 10% dintre aceștia, mai exact 780.000 de cetățeni, își verifică în mod constant contul personal, conform unui studiu realizat în 2021 de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Iată ce trebuie să faci pentru a putea accesa contul online aferent Pilonului II cu scopul de a verifica suma contribuită până acum:

Cum se poate verifica contul aferent Pilonului II

Pentru a putea verifica suma de bani cotizată la Pilonul II de pensii, persoana care dorește să facă acest lucru trebuie să solicite în mod direct informații despre valoarea contului pe site-ul apapr.ro. Pentru a face acest lucru, este nevoie ca cetățeanul în cauză să cunoască bine la care fond de pensii a contribuit și contribuie în continuare cu bani, conform avocatnet.ro.

Citeste si: Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii și ce trebuie să facă beneficiarii pentru a primi sumele aferente

În cazul în care persoana nu cunoaște fondul de pensii pentru care contribuie, soldul contului Pilonului II poate fi verificat prin intermediul unui aplicații ce poate fi accesată AICI ,  creată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu scopul întrajutorării persoanelor care se află în această situație.

Pilonul 2 de pensii
[Sursa: PixaBay]

Scopul PNRR

Prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul României are ca scop creșterea valorii de contribuție asupra Pilonului II de pensii, digitalizarea în întregime a funcționării sistemului de pensii private și diversificarea activelor ce pot fi investite în acest cont, conform avocatnet.ro.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ba mai mult decât atât, Guvernul a făcut publice informații despre intenția de modificare a contribuției la fondul pensiei private obligatorii (Pilonul II) și introducerea unor noi modificări legate de aceasta. Astfel, se dorește introducerea unei noi formule de indexare mai rapide și mai eficiente și crearea unui nou cadru legal prin intermediul căruia persoanele care îndeplinesc condițiile necesare pensionării ar mai putea să muncească în continuare, chiar și după împlinirea vârstei maxime de 65 de ani.

Citeste si: Cele mai importante modificări privind Pilonul II de pensii. Cum vor primi beneficiarii banii

Ce sunt pilonii de pensii

La îndemnul și atenta supraveghere a Uniunii Europene și a Băncii Mondiale, România a introdus în anul 2007 un sistem de pensii private, cu scopul menținerii unui sistem eficient de alocare al pensiilor, în contextul în care numărul angajaților este în scădere în mare parte datorită micșorării ratei de natalitate la nivel mondial. Acești piloni de pensii sunt:

  • Pilonul I – fonduri de pensii obligatorii de la stat, vistieria statului unde merge o parte din contribuțiile datorate la pensii;
  • Pilonul II – fonduri de pensii obligatorii private, unde se duce o altă parte din contribuția obligatorie. Suma se adaugă la un cont administrativ privat de care va putea beneficia un cetățean în momentul în care îndeplinește condițiile aferente pensionării;
  • Pilonul III – fonduri de pensii facultative private, unde contribuția este opțională iar suma rămâne la latitudinea persoanei în cauză.

Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) transmite 25% din suma sa către pensiile obligatorii, indiferent dacă acestea sunt sau nu din partea statului. Astfel, 21,25% se duc către Pilonul I de pensii iar 3,75% reprezintă cota de contribuție pentru Pilonul II.

Legea nr. 411/2004 prevede faptul că toți românii care nu au împlinit încă vârsta de 35 de ani și care sunt asigurați prin intermediul sistemului public de pensii trebuie să adere la unul din fondurile de pensii existente, conform avocatnet.ro. În cazul persoanelor care au depășit deja această vârstă fără a împlini încă 45 de ani și care sunt asigurate au posibilitatea de a adera la unul din fondurile de pensii existente.

Pilonul 2 de pensii
[Sursa: PixaBay]

Când se poate beneficia de Pilonul II și Pilonul III

Fondurile de pensii private fac plăți beneficiarilor doar în cazul în care persoana în cauză se află într-una dintre următoarele situații excepționale:

  1. Pensionare. Participanții pilonului II pot revendica activul personal în contul de pensie privată în cazul în care ating limita de vârstă necesară pensionării din punct de vedere al legislației în vigoare. În cazul Pilonului III, toți pensionarii care au împlinit vârsta de 60 de ani își pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă personală.
  2. Invaliditate. Dacă participantul devine invalid din punct de vedere medical, plata aferentă se face doar în urma dovedirii unei decizii specializate care să ateste handicap de gradul 1 sau 2, reprezentând incapacitatea de a-și continua munca.
  3. Decesul. În cazul în care participantul trece în neființă, moștenitorii legali ai acestuia, sau moștenitorii menționați în testament devin beneficiari și pot revendica activul participantului. În cazul Pilonului II, moștenitorii care beneficiază de asemenea de pensii private pot primi sumele prin intermediul unui virament bancar. Persoanele moștenitoare care nu reprezintă participanți beneficiază în mod direct de suma aferentă. Pentru Pilonul III, moștenitorii sunt nevoiți să completeze o cerere și să depună documentele necesare pentru a putea beneficia de activul participantului decedat

 

Sursă: hotnews.ro