Plăcintă cu mere, desertul de post pregătit la Mănăstirea Țigănești! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 nov 2024, 11:35

Plăcintă cu mere

Sursa: Captură YouTube

Creștinii elimină din alimentația lor ingredientele de origine animală, ce sunt adesea folosite în deserturi. Iată o variantă de plăcintă cu mere de post.

Gospodinele caută în fiecare zi noi rețete pe care să le pregătească în Postul Crăciunului, iar desertul nu trebuie să lipsească niciodată. Maica Marciana a împărtășit rețeta plăcintei cu mere de post, pregătită la Mănăstirea Țigănești. 

Plăcintă cu mere, desertul de post pregătit la Mănăstirea Țigănești

Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie 2024, iar creștinii au început din acea zi să elimine alimentele de origine animală din preparatele pe care le gătesc.

Gospodinele încearcă să diversifice cât mai mult mâncărurile de post pe care le pregătesc și să reinventeze rețetele tradiționale, într-un mod prietenos cu perioada postului. Maica Marciana de la Mănăstirea Țigănești le-a dezvăluit gospodinelor rețeta de plăcintă cu mere pe care o pregătește în perioada postului.

Maica Marciana a explicat că această rețetă este versatilă, merele fiind ușor de înlocuit cu alte fructe, rezultatul rămânând plin de savoare.

Pentru prepararea plăcintei cu mere de post avem nevoie de:

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

  • 1,2 kilograme de mere rase, stoarse și călite
  • 3 căni suc portocale sau apă minerală
  • 1,5 cană ulei
  • 2 căni zahăr
  • esență vanilie
  • coajă de lămâie și portocală
  • 2 pliculețe praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • un praf de sare
  • 6 căni făină

Mod de preparare

Primul pas pe care Maica Marciana îl face pentru a prepara plăcinta cu mere este să cearcă făina, astfel încât aceasta să rămână aerată. Într-un vas punem 2 căni de suc și una de apă minerală, peste care punem un praf de sare și amestecăm. În timp ce amestecăm putem să adăugăm și zahărul în compoziția noastră, după care punem uleiul, esența de vanilie, coaja de portocală și amestecăm.

Citește și: Ciulama de hribi, rețeta delicioasă de la Mănăstirea Botoș: Care este secretul texturii cremoase și al gustului autentic din Bucovina

Atunci când compoziția lichidă este omogenizată putem începe să adăugăm treptat făina proaspăt cernută și ulterior praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Este important să amestecăm foarte bine, astfel încât să nu rămână cocoloașe în compoziția plăcintei cu mere.

Urmează să punem hârtie de copt într-o tavă de 35/45 de centimetri și să adăugăm trei sferturi din aluatul preparat anterior.

Peste aluatul din tavă vom adăuga merele rase, stoarse și călite, într-un strat uniform. Peste merele rase vom pune ultimul sfert din aluat, într-un strat subțire. Prăjitura cu mere o punem la cuptor pentru 45-50 de minute, la ultima treaptă a cuptorului. După cele 45 de minute scoatem prăjitura cu mere din cuptor, tăiem marginile prăjiturii și presărăm fulgi de cocos pe suprafața acesteia.