Gospodinele caută în fiecare zi noi rețete pe care să le pregătească în Postul Crăciunului, iar desertul nu trebuie să lipsească niciodată. Maica Marciana a împărtășit rețeta plăcintei cu mere de post, pregătită la Mănăstirea Țigănești.
Plăcintă cu mere, desertul de post pregătit la Mănăstirea Țigănești
Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie 2024, iar creștinii au început din acea zi să elimine alimentele de origine animală din preparatele pe care le gătesc.
Maica Marciana a explicat că această rețetă este versatilă, merele fiind ușor de înlocuit cu alte fructe, rezultatul rămânând plin de savoare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Schimbare la toate magazinele din țară! Ce trebuie să știe gospodinele înainte să facă plăți cu cardul
- 1,2 kilograme de mere rase, stoarse și călite
- 3 căni suc portocale sau apă minerală
- 1,5 cană ulei
- 2 căni zahăr
- esență vanilie
- coajă de lămâie și portocală
- 2 pliculețe praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat
- un praf de sare
- 6 căni făină
Mod de preparare
Primul pas pe care Maica Marciana îl face pentru a prepara plăcinta cu mere este să cearcă făina, astfel încât aceasta să rămână aerată. Într-un vas punem 2 căni de suc și una de apă minerală, peste care punem un praf de sare și amestecăm. În timp ce amestecăm putem să adăugăm și zahărul în compoziția noastră, după care punem uleiul, esența de vanilie, coaja de portocală și amestecăm.
Atunci când compoziția lichidă este omogenizată putem începe să adăugăm treptat făina proaspăt cernută și ulterior praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Este important să amestecăm foarte bine, astfel încât să nu rămână cocoloașe în compoziția plăcintei cu mere.
Peste aluatul din tavă vom adăuga merele rase, stoarse și călite, într-un strat uniform. Peste merele rase vom pune ultimul sfert din aluat, într-un strat subțire. Prăjitura cu mere o punem la cuptor pentru 45-50 de minute, la ultima treaptă a cuptorului.
După cele 45 de minute scoatem prăjitura cu mere din cuptor, tăiem marginile prăjiturii și presărăm fulgi de cocos pe suprafața acesteia.