Plăcinta Dobrogeană rețetă originală: Secretul unui gust tradițional românesc

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 dec 2023, 00:00

Plăcinta Dobrogeană reprezintă un preparat de patiserie realizat din foi de plăcintă și brânză.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Pl%C4%83cint%C4%83

Plăcinta Dobrogeană este una dintre cele mai apreciate plăcinte din România.

Plăcinta Dobrogeană este un preparat de patiserie realizat din foi de plăcintă și brânză. Aceasta a câștigat recunoașterea europeană.

România a câștigat recunoașterea europeană pentru Plăcintă Dobrogeană IGP

România va primi recunoașterea europeană prin înregistrarea produsului "Plăcintă Dobrogeană IGP" şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat. Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerul Agriculturii a declarant că: "Opoziția Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noștri au făcut o opoziție hotărâtă şi susținută aproape

doi ani".

Citește și: Saleuri cu cașcaval, mac, susan și chimen – o rețetă pentru toată lumea

Ionuţ Diaconeasa  a mai precizat faptul că Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul județului Constanța şi fără recunoaștere IGP, cu caractere chirilice sau latine "Dobrudzhanka banitsa" pentru o perioadă de 10 ani, deși inițial ceruse 15 ani.

Bulgarii nu vor mai putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de "Plăcintă Dobrogeană".

Astfel, demersurile pentru recunoașterea europeană a acestui produs cu IGP au început în anul 2017, iar în 2018 a fost depusă documentația pentru obţinerea recunoașterii europene a produsului. În aprilie 2019 s-a încheiat opoziția națională depusă de SC Dobrogea SA, iar dosarul a fost trimis la CE în sistemul electronic 'eAmbrosia' în luna mai 2019.

Cererea a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în februarie 2021, ulterior Bulgaria depunând declarație motivată de opoziție. Începând cu anul 2021, CE a invitat opozantul şi solicitantul pentru demararea consultărilor.

România are recunoscute până în prezent pe sisteme de calitate europene 10 produse, din care nouă cu IGP, respectiv: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap, iar unul, Telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine

Protejată (DOP).

Citește și: Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

Rețeta originală de Plăcintă Dobrogeană

Ingrediente

Iată ce ingrediente se folosesc pentru rețeta originală de plăcintă dobrogeană!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru aluat:

- o cană cu apă;

- două sau trei linguri de ulei vegetal;

- un praf de sare;

- o lingură de oțet

- 450/500 de grame de făină.

Pentru umplutură:

- 1 kg de brânză ușor sărată (de preferat de oaie sau capră)

- 400 grame de iaurt gras sau smântână

- 6-8 ouă

- un praf de sare

Mod de preparare

Din faină, apă, ulei, sare și oțet veți obține o cocă nici moale, dar nici tare, din care faceți 6-7 mici bucăți de cocă. Întindeți apoi separat fiecare mic aluat cu făcălețul de întins cocă, presărând puțină făină pentru ca acesta să nu se lipească ori de masa de lucru, ori de făcăleț. După ce ați făcut aluatul, trecem la umplutură. Brânza se dă prin răzătoare într-un castron și se amestecă cu 250 de iaurt sau smântână și cu 6 ouă bătute ca pentru omletă, peste care adăugați un praf de sare.

Se unge tava cu puțin ulei, după care luați câte un pumn de amestec de brânza cu ouă și puneți-l în mijlocul unei foi de aluat întins. Împăturiți apoi aluatul în patru, ca și cum ați face un plic de hârtie dintr-o coală. Apoi, strângeți cu mâinile pe lung acest aluat, încrețiți-l, mai exact. Se ia acest pachet care acum are formă lunguiață și se pune în tavă. După ce ați procedat așa cu toate bucățile de cocă și ați terminat de așezat în tavă, mai stropiți totul cu câteva picături de ulei. Băgați apoi tava 30 de minute în cuptor, la foc mediu.

După ce au trecut 30 de minute în care a stat în cuptor, bateți restul de ouă, cele 2 rămase, cu 150 de iaurt sau de smântână și puțină sare. Acum puneți tot acest amestec peste aluatul scos din cuptor și mai introduceți tava încă 10 minute la cuptor, la același foc mediu.

Sursă: digi24.ro