Plafonarea prețurilor la energie 2023. Facturi mai mici la energia electrică pentru românii cu mai mulți copii

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 23 aug 2023, 02:10

Facturi mai mici la energia electrică pentru familiile cu cel puțin 3 copii

Sursa: Pixabay

Plafonarea prețurilor la energie electrică 2023. Care este prețul final facturat de catre furnizori, dar și care sunt românii care vor primi facturi mai mici la energia electrică de anul viitor.

Plafonarea prețurilor la energie electrică 2023. Care este prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică și ce măsuri de sprijin a luat Guvernul în ceea ce privește plata facturilor la energie pentru anul 2023. Cine beneficiază de facturi mai mici la energia electrică? 

Citește și: Ajutor financiar pentru plata facturilor la energie în valoare totală de 1400 de lei. Banii se acordă în două tranșe în 2023

Plafonare preț energie electrică 2022. Românii care primesc facturi mai mici 

Vești bune pentru familiie care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ. Ei vor beneficia de cel mai mic preț final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică.

Comisiile pentru industrii-servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare au adoptat, marți, în Camera Deputaților, amendamente legate de plafonarea prețurilor la energie electrică.

Potrivit noilor amendamente, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi diferențiat, iar anumite categorii pe persoane vor beneficia de un preț mai favorabil:

- 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin

3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

- 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh,

- 1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare,

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare;

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni (regularizare), scrie newsweek.ro.

Guvernul nu a introdus plata în rate a facturilor la energia electrică 

Plata în rate a facturilor la energia electrică care vin pe mai multe luni nu a fost introdusă în ședința care a avut loc marți, 22 noiembrie 2022. 

În următoare perioadă, românii ar putea fi nevoiți să plătească dintr-o singură dată consumul de energie electrică pe 2-3 luni, a anunțat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă. 

Facturile la energie şi gaze vor veni cu întârziere, iar oamenii vor trebui să plătească dintr-o singură dată consumul pe două-trei luni, a afirmat, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, citat de  Adevărul.

El a arătat că furnizorii de energie nu au avut timp să modifice softurile de emitere a facturilor.

Mai exact, OUG 119/2022 a fost adoptată pe 1 septembrie, cu aplicabilitate din aceeaşi zi.

" A modifica un soft presupune timp. Din experienţa modificărilor trecute, înseamnă între două şi trei luni. Deci din păcate consumatorii să se aştepte să primească facturi abia peste două sau trei luni, bineînţeles facturile vor fi mari, pentru că vor cumula cantităţi pe o perioadă mai lungă de timp", a declarat Dumitru Chisăliţă.

Facturile la energia electrică, emise cu întârziere

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat și Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), citată de ziarul Adevărul. 

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor.

Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările", a mai declarat Dana Dărăban.