Compensarea facturilor la energie şi plafonarea preţurilor, adoptate de Parlament. Cum se aplică și cum se vor calcula facturile

Autor: Diana Tilă

Parlamentul a plafonat facturile la curent și gaze.

Sursa: PixaBay

A fost votat proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul a fost dezbătut în regim de urgență la solicitarea PSD.

Deputații au votat, miercuri, proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze. Proiectul urmează să fie promulgat de preşedintele Klaus Ioahnnis, astfel încât schema de ajutor de compensare să fie aprobată până la 1 noiembrie. 

Citeste si: Se scumpește căldura în Capitală. Câți bani vor plăti la iarnă bucureștenii în funcție de tipul de apartament

Plafonarea prețurilor la energie și gaz și compensarea facturilor, adoptate de Parlament

Pe lângă consumatorii casnici, preţurile ar urma să fie plafonate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 și pentru alte categorii de consumatori, precum spitalele (publice şi private), unităţile de învăţământ (publice şi private), creşele (publice şi private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi şi biserici.  

Mai mult, TVA pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%.

Așadar, Guvernul evaluează că aproximativ 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără ca oamenii să facă vreun demers.

Citeste si: Cum să reduci facturile la gaze si curent electric chiar și cu 20%. Trucul pe care românii îl folosesc

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru toţi operatorii economici, clienți finali, pentru fiecare loc de consum, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează astfel:

  • prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
  • prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh,  din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh
  • Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh  și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
  • Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh  şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
  • Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.
  • Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat.
  • Pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin această lege.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu a declarat că proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţului la energie oferă o protecţie pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.

Citeste si: Vești bune pentru români! Ar putea plăti mai puțini bani la facturi. Se întâmplă de la 1 noiembrie. Virgil Popescu a făcut anunțul

"Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut.

Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane

de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut.

De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale.

Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate", a afirmat Popescu la dezbaterea proiectului din plenul Camerei Deputaţilor.