Plafonarea prețurilor la gaze. Cine beneficiază de schema de compensare și pentru ce perioadă se aplică

Author: Catalina Giol

Plafonarea prețurilor la gaze naturale

Sursa: PixaBay

În urmă cu puțin timp a fost aprobată legea privind plafonarea prețurilor la energie și schema de compensare a consumului de energie electrică și gaze naturale. Scopul acestei legi este sprijinirea consumatorilor în contextul scumpirilor tuturor acestor utilități.

Legea nr. 259 din data de 29 octombrie 2021 pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 a fost elaborată și adoptată de Parlamentul României, împreună cu legea conform căreia se aprobă plafonarea prețurilor acestor utilități.

Conform acestei ordonanțe de urgență aprobată de Parlament, locuitorii României vor primi compensări pentru consumul de energie electrică și gaze naturale din partea statului pentru perioada sezonului rece 2021-2022, iar prețurile la energie se vor plafona pentru persoanele care îndeplinesc un număr de condiții. Aceste beneficii se aplică doar pentru consumul de energie realizat în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, iar scopul lor este de a proteja consumatorii de scumpirile acestor utilități. Iată ce trebuie să faci pentru a putea beneficia de schema de compensare și de plafonarea prețurilor energiei:

Ce înseamnă plafonarea consumului de energie

Plafonarea prețurilor reprezintă o măsură al cărei scop este protejarea consumatorilor de creșterea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Această plafonare vizează prețul final la energie electrică și gaze naturale facturat clienților casnici de către furnizorii la energie, care nu poate depăși următoarele valori în funcție de tipul utilităților:

Plafonarea prețurilor la energie electrică
[Sursa: PixaBay]

  • 1 leu /kWh pentru energia electrică (include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică și TVA-ul);
  • 0,37 lei /kWh (include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tarifului de distribuție și Tva-ul).

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de plafonarea consumului de energie

Plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale nu se aplică doar clienților casnici, ci și altor instituții precum spitalele publice și private, unitățile de învățământ publice și private, creșele, organizațiile non-guvernamentale, unitățile de cult și furnizorii publici și privați de diferite servicii sociale.

Citeste si: Compensarea facturilor la energie şi plafonarea preţurilor, adoptate de Parlament. Cum se aplică și cum se vor calcula facturile

Consumatorii non-casnici pot beneficia de plafonarea prețurilor doar din momentul în care aceștia depun la sediul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale o cerere și o declarație pe propria răspundere, conform cărora necesită acest beneficiu.

La ce se referă schema de compensare a consumului de energie

Compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale reprezintă un mecanism prin intermediul căruia consumatorii casnici sunt protejați de scumpirea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Majorarea acestor prețuri se datorează în mare parte creșterea tarifelor cu care furnizorii accesează aceste două necesități ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare.

Astfel, statul român va acorda lunar consumatorilor o compensație ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie  electrică și gaze naturale constând în cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

După aplicarea compensațiilor prețul final pe care consumatorul trebuie să îl achite nu poate fi mai mic decât prețul de referință: 0.68 lei/kWh pentru energia electrică (cu TVA) și 125 lei/MWh pentru gazele naturale (fără TVA).

Plafonarea prețurilor la gaze naturale
[Sursa: PixaBay]

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de schema de compensare

Pentru a putea beneficia de compensare, consumatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții diferite în funcție de tipul utilităților. Iată care sunt acestea:

Pentru a putea beneficia de compensarea pentru energia electrică consumul realizat nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării. Pe lângă aceasta, consumul de energie electrică din perioada de facturare nu trebuie să fie mai mic de 1 kWh pe zi.

Citeste si: Compensații la facturile de gaze naturale și energie electrică. Cum se acordă și cine va beneficia de acest ajutor?

Pentru a beneficia de compensarea pentru gazele naturale consumul realizat nu trebuie să fie mai mic de 7 kWh pe zi și nici nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut sau consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării.

Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea în intervalul noiembrie 2021- martie 2022 este 1500 kWh energie electrică alocat în tranșe lunare și echivalentul în kWh a 1000 metrii cubi de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh pe metru pătrat, de asemenea alocat în tranșe lunare.

 

Sursă: electricafurnizare.ro