Plafonul pentru persoanele care nu își pot permite un avocat se va majora de la 15 ianuarie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Autor: Cristina Mocanu

Plafoanele venitului mediu lunar pentru persoanele care nu își permit să angajeze un avocat, într-un proces civil, se vor majora începând cu data de 15 ianuarie 2023.

Sursa: https://www.pexels.com/

Legea prin care se majorează plafonul veniturilor pentru ajutorul public judiciar a fost publicată în Monitorul oficial Joi, 12 ianuarie.

Plafonul de venituri pentru ajutorul public judiciar se va majora de la 15 ianuarie 2023. 

Plafonul pentru cei care nu își permit un avocat se majorează de la 15 ianuarie

Plafoanele venitului mediu lunar pentru persoanele care nu își permit să angajeze un avocat, într-un proces civil, se vor majora începând cu data de 15 ianuarie 2023. Asta înseamnă că pe viitor mai multe persoane vor putea beneficia de acest ajutor oferit de stat.

Ajutorul public judiciar îl pot primi doar persoanele care nu-şi permit să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru legate de un proces civil.

Citește și: Plafonul veniturilor pentru ajutorul oferit românilor care nu își permit un avocat se va majora. Vor fi mai mulți beneficiari. Legea merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis

Astfel, prin Legea 31/2023, ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni, se schimbă modul în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se

poate acorda ajutor public judiciar unei persoane.

Care sunt modificările aduse acestei legi

Potrivit acestui proiect, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în funcție de salariul de baza minim brut pe țară.

Astfel că, de acest plafon urmează să beneficieze integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.

Vor putea beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi în acest an 750 de lei, respectiv 1.500 de lei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.

Pentru ce va fi acordat ajutorul public

Proiectul de lege 286/2022 urmărește modificarea Ordonanței de Urgență nr.

51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.

Citește și: Eliberare cazier judiciar online: Pașii de urmat pentru a obține documentul în format electronic și fizic la adresa ta

Conform acestuia, ajutorul judiciar poate fi acordat în 4 forme -  fără aprecierea oportunității de către instanța de judecată, ci la simpla constatare a îndeplinirii unor condiții de eligibilitate- pentru plata asistenței judiciare sau extrajudiciare prin avocat, plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului judecătoresc și prin scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute

de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Formele ajutorului public judiciar sunt următoarele:

- plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu (asistență prin avocat);

- plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, dacă aceasta cade în sarcina celui care solicită ajutorul public judiciar;

- plata onorariului executorului judecătoresc;

- scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri:

Mihaela Homa, primele declarații după ce a reluat legătura cu Robert: „Sunt foarte fericită”. Ce compliment i-a făcut fostul concurent de la „Casa iubirii”

Recent, Mihaela Homa, câștigătoarea sezonului 2 din „Casa iubirii”, a fost invitată la emisiunea „Culisele iubirii”, unde a vorbit despre o interacțiune pe care a avut-o de curând cu Robert.