Plafonul de venituri pentru ajutorul public judiciar se va majora de la 15 ianuarie 2023.
Plafonul pentru cei care nu își permit un avocat se majorează de la 15 ianuarie
Plafoanele venitului mediu lunar pentru persoanele care nu își permit să angajeze un avocat, într-un proces civil, se vor majora începând cu data de 15 ianuarie 2023. Asta înseamnă că pe viitor mai multe persoane vor putea beneficia de acest ajutor oferit de stat.
Astfel, prin Legea 31/2023, ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni, se schimbă modul în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se
Care sunt modificările aduse acestei legi
Potrivit acestui proiect, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în funcție de salariul de baza minim brut pe țară.
Astfel că, de acest plafon urmează să beneficieze integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.
Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi în acest an 750 de lei, respectiv 1.500 de lei.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Conform OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.
Pentru ce va fi acordat ajutorul public
Proiectul de lege 286/2022 urmărește modificarea Ordonanței de Urgență nr.
Conform acestuia, ajutorul judiciar poate fi acordat în 4 forme - fără aprecierea oportunității de către instanța de judecată, ci la simpla constatare a îndeplinirii unor condiții de eligibilitate- pentru plata asistenței judiciare sau extrajudiciare prin avocat, plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului judecătoresc și prin scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute
de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.Formele ajutorului public judiciar sunt următoarele:
- plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu (asistență prin avocat);
- plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, dacă aceasta cade în sarcina celui care solicită ajutorul public judiciar;
- plata onorariului executorului judecătoresc;
- scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Sursă: avocatnet.ro