Planta toxică pe care o ai în curte și de care trebuie să te ferești. Poate opri inima unui om într-un timp foarte scurt

Author: Diana Bostan
Actualizat: 14 aug 2024, 03:05

Leandru roz

Sursa: Facebook

Multe persoane o au în curte sau se fotografiază lângă ea, dar puțini știu ce pericol real ascunde planta din imagini. Este extrem de toxică și poate opri inima unui om.

Există foarte multe plante toxice la noi în țară, însă nu te-ai fi așteptat să crească chiar la tine în curte. Este vorba de leandru, plante care ar putea opri inima unui om fiind extrem de toxică.

Aceasta este planta care poate opri inima unui om

Leandrul sau Nerium oleander este o plantă decorativă populară, fiind apreciată pentru frumusețea florilor sale, mulți oameni fiind dornici să se fotografieze alături de această plantă. Este bine de știut faptul că toate părțile plantei sunt extrem de toxice pentru oameni, dar și animale. Leandrul conține substanțe chimice toxice numite oleandrine, care afectează sistemul nervos și care pot opri inima unui om.

Citește și: Tragedie în Egipt: Doi soți au murit în camera unui hotel, după ce angajații au stropit cu insecticid în camera alăturată

Frunzele leandrului sunt cărnoase, lucioase, iar florile sunt mari și colorate, care pot fi roz, alb sau roșu, în funcție de varietate.

Înainte de a o planta în propria curte trebuie să știi faptul că este indicat să nu intri în contact cu ea.

Leandru roz
[Sursa: Captură YouTube]

Planta este folosită în domeniul farmaceutic, mai exact în producerea unor medicamente pentru inimă. Cu toate acestea, planta nu poate fi consumată pur și simplu în speranța că va vindeca anumite afecțiuni ale inimii.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Ce spun specialiștii despre planta toxică

“Leandrul este o plantă folosită în industria farmaceutică ale cărei frunze conţin principii active folosite în medicaţia cardiacă. 

În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei.  Folosită doar ca o plantă decorativă, ţinută în ghivechi, leandrul nu este periculos”, a transmis Adrian Bere, specialist al Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, pentru  Adevărul.

Simptomele de otrăvire pot include vărsături, diaree, bătăi neregulate ale inimii, tulburări digestive, afectarea sistemului nervos central și, în cazuri grave, chiar deces. Este interzisă cu desăvârșire ingerarea oricărei părți a plantei.

Citește și: Alertă alimentară! Pepeni verzi contaminați cu o substanță toxică au fost retrași de urgență de pe rafturile supermarket-urilor

Este recomandat să nu atingeți planta cu mâinile goale, deoarece substanțele toxice pot fi absorbite prin piele. În cazul în care aveți leandru în curtea dumneavoastră, asigurați-vă că este plasat într-o zonă inaccesibilă copiilor și animalelor. Nu este recomandat nici să ardeți planta, fumul eliberând substanțe toxice în aer, iar inhalarea acestor substanțe poate fi, de asemenea, periculoasă. 

În cazul în care aveți și cea mai mică suspiciune a otrăvirii cu această plantă este recomandat să vă prezentați de urgență la medic, substanța toxică având o evoluție extrem de rapidă în organism.