Plantarea, Creşterea şi Îngrijirea Freziilor

Author: Oana Picerea

Parfumate, elegante, delicate şi în culori variate, freziile sunt printre cele mai populare flori de buchet din lume. Oamenii le adoră pentru aspect şi parfum, dar şi pentru faptul că rezistă mult timp în vază. Se pot cultiva în grădină sau în ghivece şi, de fiecare dată, vor înfrumuseţa spaţiul.

Fiecare fir poate avea până la 12 flori în formă de trompetă, simple sau duble şi în numeroase culori. Freziile în buchet arată de fiecare dată superb, indiferent dacă sunt în aceeaşi culoare sau combinate. Pe lângă aspectul estetic şi decorativ, vor învălui camera în care sunt aşezate cu un parfum dulce şi inconfundabil.

Dacă vrei să începi să cultivi şi tu freziile, în ghivece sau în grădină, ar trebui să ţii cont de sfaturile de mai jos.

Alege bulbii cu atenţie

Este uşor să vezi calitatea bulbilor dacă îi vei pune unul lângă altul. Cei mai buni bulbi de frezii sunt cei mari. Aceştia conţin multă energie stocată şi vor genera mai multe fire şi mai multe flori.

Cei mici, însă, au mai puţină forţă şi, uneori, chiar nu fac nicio floare. Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de cât mai multe frezii, alege bulbii cei mai mari şi mai sănătoşi.

Soare şi căldura

Freziile pot fi cultivate în plin soare sau la umbră parţială. Ele cresc cel mai bine la temperaturile mai scăzute de primăvară și pot înflori la temperaturi mai mari de 21 de grade Celsius. Dacă vei cultiva într-o seră, fereşte ghivecele de lumina directă a soarelui până când încolţesc. 

Apoi, păstrează plantele într-un loc cât mai răcoros până trece perioada lor de înflorire. Freziile sunt rezistente la temperaturile scăzute şi supravieţuiesc afară pe perioada de iarnă.

Sol și umiditate

După plantare, bulbii trebuie udaţi cu moderaţie până încolţesc. Apoi, se vor uda regulat, dar cu măsură, doar pentru a menţine solul uşor umed. Când plantele au ajuns la înălţimea de cca 15 cm, trebuie fertilizate odată la două săptămâni cu îngrăşământ lichid.

Când şi unde ar trebui să plantezi freziile

Pentru că sunt rezistente la frig, freziile se pot planta toamna în aer liber. Au nevoie de o locaţie însorită, sol bine drenat, fertil şi bogat în materie organică. Bulbii se plantează la maximum 5 cm adâncime şi, pentru că se vor înmulţi şi au nevoie de spaţiu, la o distanţă de cel puţin 5 cm unii de alţii.

În zonele foarte friguroase, bulbii de frezii se pot planta în aer liber primăvară şi vor înflori la sfârşitul verii. De asemenea, se pot planta în ghiveci toamna sau cultiva în sere cu flori de iarnă.

Pentru că freziile au rădăcina foarte adâncă, dacă le plantezi în ghiveci, alege modele înalte. Foloseşte un amestec de creştere îmbogăţit cu compost şi nisip grosier sau piatră fină care să asigure un drenaj excelent.

Sfaturi pentru cultivarea freziilor

Cunoașterea modului în care o plantă crește în habitatul său natural te poate ajuta să înțelegi de ce are nevoie pentru a se dezvolta. Freziile sunt originare din Africa de Sud. Sezonul lor natural de creștere începe la sfârșitul toamnei, când vremea se răcește și începe sezonul ploios. Bulbii încolțesc toamna, produc frunziș în lunile de iarnă și apoi înfloresc de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii. După înflorire, frunzișul freziei se ofilește treptat. Bulbii sunt latenți în lunile de vară, când vremea este uscată și caldă.

Bulbilor de frezii proaspăt recoltați li se administrează un tratament termic special care imită perioada lor normală de repaus de vară. Chiar și cu acest tratament, bulbii nou plantați pot întârzia să iasă din repaus și poate dura o lună sau mai mult pentru că ei să înceapă să crească. Timpul mediu de la plantare până la înflorire este de 110 până la 120 de zile.

Pentru o afișare generoasă de flori, plantează bulbii de frezii în grupuri de la 6 până la 10, poziționați la cel mult 5 cm unul de celălalt. Plantează culorile unice împreună sau amestecă-le pentru un efect de curcubeu.

La fel ca gladiolele, freziile au nevoie de obicei de sprijin pentru a-și menține tulpinile în poziție verticală. Suporturile circulare care înconjoară tulpinile sunt ideale. O altă opțiune este să foloseşti beţe subţiri de bambus sau ramuri mici și apoi să legi tulpinile cu sfoară.

Îngrijirea freziilor

Pe măsură ce florile se ofilesc, taie tulpinile, păstrând frunzele până când încep să se îngălbenească şi apoi taie-le foarte scurt. Bulbii pot fi lăsați în pământ. Dacă te aştepţi ca solul să fie umed în timpul verii, scoateți bulbii și depozitează-i într-un loc cald şi uscat. Îi vei putea replanta la toamnă.

Dacă freziile sunt în ghivece, taie tulpinile după înflorire şi menţine solul umed până când frunzele încep să se îngălbenească apoi opreşte udarea și mută vasul într-un loc adăpostit. Odată ce solul este complet uscat, taie frunzele şi scoate bulbii. 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.