Plante ocrotite de lege: Dacă tai acest copac poți primi o amendă de 10.000 de lei!

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 06 nov 2023, 02:40

Tăiere nucilor, doar cu autorizație

Sursa: PixaBay

Toți cei care taie nuci sau castani comestibili fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei!

Nucul şi castanul comestibil sunt specii protejate prin lege, iar oricine doreşte să taie un astfel de pom, trebuie să depună o cerere în acest sens, chiar dacă acești copaci se află în propria curte sau grădină. Cei care nu respectă această prevedere, riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei! 

Citește și: Contraindicațiile și beneficiile hreanului: Cine nu ar trebui să consume această legumă?

Tăierea nucilor se face doar în baza autorizației 

Nucul şi castanul comestibil sunt specii protejate prin lege, astfel că oricine doreşte să taie un astfel de pom, trebuie să depună o cerere în acest sens. 

Avertismentul vine din partea Direcției pentru Agricultură Brașov, care a aplicat, anul trecut, amenzi de 20.000 de lei. Specialiștii vor decide, ulterior, dacă nucii pot fi tăiați sau doar toaletaţi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Indiferent de proprietari, tăierea nucilor se face doar în baza autorizației- pomii să fie îmbătrâniți și să prezinte ramuri uscate în proporție de 60% din coroană; să fie amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes

al comunității locale sau să fie amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere. În cazul în care nu se îndeplinesc aceste condiții, se recomandă toaletarea pomilor. În cursul anului trecut, la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov au fost înregistrate un număr de 156 de cereri pentru tăiere nuc. Au fost autorizate doar 46, pentru diferența de 110 s-a recomandat toaletarea”, a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură, Claudia David.

Autorizație pentru tăierea nucilor

Pentru obținerea autorizației de tăiere, nucii trebuie să îndeplinească unul din următoarele criterii prevăzute de Legea pomiculturii:

nucii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;

nucii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
 nucii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Citește și: Beneficiile rubarbei. Cum poți să consumi această plantă-minune

Cum se taie nucii

Nucii sunt plante pomicole care necesită tăieri în fiecare an ca şi alte specii (măr, prun, etc). Pe de-o parte se fac tăieri de corecţie la nivelul coroanelor (în primii 3-4 ani de fructificare), iar mai târziu se fac tăieri de întreţinere, de multe ori apar ramuri care se usucă.

Concomitent cu acestea se fac şi tăieri de fructificare. Acestea constau în rărirea ramurilor (dacă sunt prea dese) şi rareori în scurtarea ramurilor anuale. Tendinţa la nivel mondial este de a tăia cât mai puţine ramuri într-un nuc, deoarece, implicit va scădea producţia. Pe de altă parte trebuie făcute aceste tăieri pentru a asigura un echilibru între creştere şi fructificare. 

Sursă: Agrointel.ro