Planul Roșu de Intervenție, activat la Păltiniș azi-noapte! 15 copii, aflați în tabără, la un hotel, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Autor: Diana Ghita

Cei 15 copii care prezentau stări de rău au fost duși de urgență la spital

Sursa: Unsplash

Vineri seara, stațiunea montană Păltiniș din județul Sibiu a fost scena unui incident neprevăzut, în care au fost mobilizate numeroase echipaje de urgență, după ce mai mulți copii cazați la un hotel din zonă au acuzat stări de rău.

Evenimentul din Păltiniș, județul Sibiu, a avut loc în cadrul unei tabere la care participau 147 de elevi, majoritatea în jurul vârstei de 14 ani, veniți din București și județul Mehedinți. Situația a degenerat rapid, întrucât 15 dintre copii au început să prezinte simptome severe, cel mai probabil de toxiinfecție alimentară, manifestate prin stări de greață și vărsături.

Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce 15 copii prezentau simptome de toxiinfecție alimentară

Alarma a fost dată imediat de către profesorii însoțitori, care au sesizat agravarea stării de sănătate a elevilor. Din cauza numărului mare de potențiale victime, autoritățile au decis să activeze Planul Roșu de Intervenție, o procedură specială utilizată în cazurile cu multiple victime, ce implică o coordonare complexă a echipajelor de urgență.

„Din informațiile primite la acest moment, 147 de copii ar fi la cazați la unitatea turistică”,  au precizat reprezentanții ISU Sibiu.

Citește și: Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au acuzat stări severe de rău

La fața locului au intervenit prompt mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, dar și ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ). Printre forțele mobilizate s-au numărat două echipaje SMURD, dintre care unul cu medic, două autospeciale pentru transportul persoanelor și victimelor multiple, două microbuze, trei ambulanțe SAJ și o autospecială de primă intervenție și comandă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Încă nu s-a aflat ce au consumat cei 15 copii care prezentau simptome de toxiinfecție alimentară

Cei 15 copii afectați au fost transportați la Spitalul de Pediatrie din municipiul Sibiu, unde au primit îngrijiri medicale.

„În urma evaluării medicale efectuate la faţa locului, 15 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani, au fost transportaţi la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, conştienţi”,  a transmis ISU Sibiu, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Cu toate că simptomele copiilor indicau o posibilă toxiinfecție alimentară sau enterocolită, cauzele exacte ale incidentului nu au fost încă stabilite.

Momentan, nu se cunoaște cu precizie ce anume au consumat copiii înainte de a se simți rău, iar investigațiile continuă pentru a determina sursa exactă a problemei.

Citește și: Cine este tânărul din Sibiu ucis în bătaie de familia iubitei lui! Deși fata avea o relație de doi ani cu el, părinții plănuiau să o mărite cu altcineva

După miezul nopții, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat, după ce toți copiii au fost evaluați și transportați în siguranță la unitatea medicală.

Deși incidentul a provocat multă îngrijorare, intervenția rapidă a autorităților a fost esențială în gestionarea situației, iar până la acest moment, nu au fost raportate complicații grave în rândul copiilor afectați.