Membrii PSD vor să ceară o taxă de solidaritate de 1% calculată firmelor care au cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. Sunt vizate peste 350 de companii, dar măsura va fi aplicată selectiv. Așadar, firmele care deja plătesc impozit pe profit sau pe cifra de afaceri nu vor fi taxate de două ori.
Companiile cu cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro vor plăti taxe de solidaritate de anul viitor
„Aproximativ... Taxa de solidaritate ar fi oportună. Nu am inventat-o eu, ea există în Germania, credeam că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta.”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.
În Germania, taxa de solidaritate este achitată de toți locuitorii care obțin venituri din salarii, din bursă, acțiuni sau alte investiții.
„Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate.”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Potrivit unor surse politice, în timpul discuțiilor din interiorul Coaliției și liberalii au fost de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate, dar de 0,5% și care să se aplice tuturor companiilor.
„Nu poți să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă. Dacă ne uităm la companii, veți vedea că sunt și companii românești de stat care au avut cifră de afaceri peste o sută de milioane de euro și sunt în faliment. Ar fi o nebunie să le taxăm.”, a declarat Florin Cîțu.
În ședința coaliției se va discuta și despre accizarea suplimentară a zahărului, idee venită de la PNL, despre taxarea veniturilor obținute din drepturi de autor sau despre reducerea de la 30.000
„Este evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită un minim necesar. Așa cum cresc salariile când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie crescute și pensiile. Următoarea reuniune a președinților celor trei formațiuni aflate la guvernare este programată mâine.”, a declarat Klaus Iohannis.