Deși taxa de pod și rovinieta pot fi plătite pe ghișeul.ro, aceasta este doar o teorie, pentru că în prezent se pot plăti doar amenzile pentru neplata acestora.
Plata taxei de pod nu este disponibilă ghișeul.ro
Din noiembrie 2022, rovinieta și taxa de pod pot fi plătite, pe lângă mijloacele deja existente, și prin ghișeul.ro, după cum s-a stabilit în acea perioadă, printr-un ordin al Ministerului Transportului și Infrastructurii (MTI).
Începând cu data de 16 noiembrie 2022 șoferii pot plăti rovinieta sau taxa de pod într-un mode, teoretic, pe platforma ghișeul.ro, conform Ordinul MTI nr. 2.130/2022.
Cu toate acestea, potrivit avocatnet.ro, prin ghișeul.ro se pot plăti acum doar amenzile primite de cei ce au circulat fără rovinietă sau fără să plătească taxa de pod, nu și taxele amintite.
Citește și: Permisele auto și certificatele de înmatriculare urmează să fie livrate prin poștă
Plata se poate face acum în modurile deja consacrate, respectiv online (prin aplicații sau site-uri deja existente), prin SMS și la distribuitorii autorizați (de cele mai multe ori, benzinării) ori la punctele de taxare (în cazul taxei de pod).
Astfel că, potrivit MTI: “pentru facilitarea achitării tarifului de utilizare (rovinietei – n. red.) și a tarifului de trecere (taxa de pod- n. red.) de către utilizatorii români, persoane fizice și persoane juridice, reducerea numărului de contravenții aplicate acestora pentru circulația fără rovinietă valabilă sau fără peaj valabil și, implicit, pentru creșterea gradului de încasare a tarifelor”.
Rovinieta este taxa de drum care trebuie achitată de șoferii care utilizează rețeaua de drumuri naționale din România, în timp ce taxa de pod se achită la trecerea unor poduri, cel mai cunoscut fiind cel peste Dunăre Fetești – Cernavodă.
Trebuie subliniat aici că, spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de efectuarea unei călătorii. În plus, anul trecut, amenzile pentru lipsa rovinietei valabile s-au majorat.
Cum poți afla online dacă ți-a expirat rovinieta
Pentru a va verifica dacă va expirat rovinieta, aveți nevoie să introduceți numărul de înmatriculare al mașinii și numărul sașiului. Serviciul CNADNR va comunica dacă rovinieta pe care o aveți mai este valabilă și dacă da, care este data la care aceasta expiră.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Astfel că, acest serviciu pe care îl găsiți online ar putea stopa, într-o anumită măsură, amenzile încasate de șoferi pentru lipsa rovinietei. Există cazuri în care același șofer, cu aceeași mașină, a fost amendat de zeci de ori, fără să știe.
Citește și: Codul Rutier 2023: Ce sancțiuni se aplică pentru conducerea cu certificatul de înmatriculare reținut
- Odată intrat pe platformă va trebui să completați câmpurile de aici cu următoarele date:
- numărul autoturismului;
- seria șasiului (înscrisă pe talonul mașinii);
- un cod de verificare generat automat de platformă.
După ce ați făcut acești pași să aflați dacă rovinieta mai este valabilă sau va trebui să o înnoiți.
Din acest an amenzile contravenționale pentru lipsa rovinietei au crescut. Dacă vei fi prins fără rovinietă, riști amenzi de la 250 de lei la 4.500 lei, în funcție de tonajul vehiculului. Așa că mare grijă.
Din acest an amenzile contravenționale pentru lipsa rovinietei au crescut. Dacă vei fi prins fără rovinietă, riști amenzi de la 250 de lei la 4.500 lei, în funcție de tonajul vehiculului. Așa că mare grijă.
Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Sursă: avocatnet.ro