Managementul financiar si managementul economic sunt doua parti ale aceleiasi monede care, foarte des, sunt confuze ca si terminologie. De fapt, in discursul „comun”, majoritatea oamenilor (chiar si antreprenorii) folosesc unul sau altul pentru a de referi doar la management economic. Pe baza a ceea ce ne invata economia de afaceri, acesti doi termeni sunt complet diferiti. De fapt, managementul financiar si managementul economic au legatura cu bilantul si cu contul de profit. Nu am dorit decat sa dam un exemplu de terminologie financiara pentru a sublinia cat de important este sa cunoastem termenii din lumea financiara. Nu conteaza ca esti un antreprenor de succes, la inceput de drum sau un simplu cetatean care doreste sa iti gestioneze mai bine banii. Educatia financiara ar trebui sa fie al fel de importanta in viata noastra, la fel ca regulile de igiena sau de eticheta in societate. Inca din scoala, copiii ar trebui sa invete mici trucuri si sa intre in contact, pe intelesul lor, cu termenii financiari.
In lipsa unor posibilitati de a te educa in acest sens, iti recomandam platforma Mr.Finance. Vei vedea ca expertii Mr.Finance recomanda sa citesti ghiduri, recenzii si articole financiare, special structurate pentru o decizie finala cat mai obiectiva atunci cand iti gestionezi banii sau cand doresti sa iei un imprumut bancar. Pe platforma vei avea informatii actualizate despre credite bancare, credite rapide, asigurari, investitii si multe altele. Platforma reprezinta o sursa: de nadejde de unde iti poti lua informatii despre managementul financiar personal sau al firmei tale.
Educatia financiara inseamna cunoasterea si intelegerea conceptelor si riscurilor financiare combinate cu abilitati, motivatie si increderea in sine pentru a utiliza aceste cunostinte si intelegere cu scopul de a lua decizii eficiente intr-un set de contexte financiare, pentru a imbunatati bunastarea financiara a persoanelor si a societatii si pentru a permite participarea la viata economica. De asemenea, este constientizarea faptului ca trebuie sa cauti sfaturi si sa stii sa recunosti posibilitatea aparitiei unor evenimente rare, mai ales daca sunt negative.
Cand intr-o tara nu exista educatie financiara sau riscurile si costurile sunt foarte mari atat pentru individ, cat si pentru intregul sistem. Pornind de la individ, absenta sau insuficienta educatiei financiare duce la luarea de alegeri gresite care pot fi riscante si costisitoare in acelasi timp. Aceste alegeri vor afecta nu numai situatia economica, financiara si de proprietate a individului, ci si pe cea a familiei lor.
Un exemplu poate fi acea persoana care merge sa investeasca economiile in instrumente financiare foarte riscante, fara sa stie riscul pe care si-l asuma si pierde toti banii. Indiferent daca aceasta persoana a investit cu cap sau a fost sfatuita prost de catre banca, rezultatul final nu se schimba. In schimb, daca ar fi avut o educatie financiara adecvata, acest lucru nu s-ar fi intamplat niciodata.
Daca procentul de persoane care nu au cunostinte financiare adecvate este foarte mare, intregul sistem este in pericol, iar costurile pot deveni nesustenabile. Informatiile de pe Mr.Finance fac apel la mare parte a populatiei, cu referire la toate clasele sociale si faciliteaza procesul de apropiere a consumatorilor de maine sau de familiarizare cu problemele financiare, in primul rand, pentru atunci cand se fac alegeri care pot afecta bunastarea economica.